You are here: Home > Könyvről > Kiránduljunk Budapesten!

Kiránduljunk Budapesten!

Mióta a Nők alól – két éves koruk körül – eladtam a babakocsikat, rengeteget csavarogtunk, csavargunk Budapesten. Egyszerűen átvedlünk turistába, és szájtáti módon megpróbálunk újra és újra rácsodálkozni arra a számunkra már rég evidens, sőt olykor unalmas kínálatra, ami az egész világot lázba hozza, és ide vonzza.

Erre a legalkalmasabb időszak a nyár, amikor nem kell nagykabát és csizma, csupán egy szandál, kalap, meg a lelkesedés, amivel útra kelünk, és hol ezt, hol azt a részét barangoljuk be a városnak.

Mivel a saját gyerekkorom egy része is hasonlóan telt, apáékkal sokat sétálgattunk hétvégénként, kamaszként pedig Edömér barátnőmmel öltöttük magunkra olykor a turista álcát, így sok mindenről tudtam, tudok a Nőknek mesélni, de olyan jó, hogy van egy klassz segédlet, amelynek köszönhetően izgalmas tényekkel, extra útvonalakkal tudom kiegészíteni a sétáinkat, vagy egészen más irányba indulni. A Mesélő Budapest ugyanis pont ez tudja, egy olyan családi útikönyv, amely segít felvérezni a szülőket, és segédkezet nyújt a már önállóan felfedező kamaszoknak.

Tittel Kinga – aki egyébként idegenvezetőként dolgozik – fotókkal és térképekkel megspékelt útikönyve igazán kézre áll, egy kisebb válltáskába, vagy hátizsákba könnyen elfér, így hasznos társunk lehet a város felfedezésében. Hangvétele nem gyermeteg, de nem is a semmitmondó karakterszaporító könyvek egyike, pont annyi információt ad át, amennyit szükséges, és pont annyi titokkal spékeli meg, amitől szerethetővé válik.

Annak meg külön örülök, hogy idén kistestvére is született a könyvnek, a nyomdából épp csak kikerült mesélő zsebkönyv, amely első körben a kiemelten fontos, a legtöbb izgalmat rejtő Várnegyed titkait mutatja be. Erre a kötetre külön fentem a fogam, krisztinavárosi lányként életem első 24 éve pont ide köt, ez az a vidék, amit mindennél jobban ismerek. A Nőkkel a lehető legaprólékosabban jártuk be számtalanszor a Várat. Ha nem velem csavarogtak, akkor apa és anya vitte őket kicsit sétálni, kirándulni, miközben egyik anekdotát fűzték a másikba, és ma is gyakorta sétálunk erre, ha épp virágoznak a cseresznyefák, vagy rám tör a honvágy.

A Várnegyed titkai méretében is igazodik a megnevezéshez, itt már tényleg kicsike könyvről beszélhetünk, amely tematikájában megegyezik nagy testvérével, alaposságban azonban messze felülmúlja azt. A Várnegyedet szisztematikusan végigjáró könyv – a nagyhoz hasonlóan – ügyesen találja el mindig a megfelelő vezérfonalat, amely mentén felfűzhetők az emlékművek, szobrok, épületek, történetek.

Kíváncsian várom az újabb köteteket.
utikonyv_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.