You are here: Home > Vegasztro > Szójaszószos-mézes sütőtök kolozsvári szalonnával és arab fűszerezésű gerslivel

Szójaszószos-mézes sütőtök kolozsvári szalonnával és arab fűszerezésű gerslivel

Az őszi repertoárunk fix darabja a szalonnás tök, amelyet én az egyszerűsége miatt imádok, a többiek meg azért mert a saját belbecsén túl a hús ízét, illúzióját is hordozza.

Szójaszószos-mézes sütőtök kolozsvári szalonnával és arab fűszerezésű gerslivel

1 nagyobb hosszúkás sütőtök, minél egyenesebb, annál jobb

20 dkg kolozsvári szalonna, kockázva

2-3 ek Kikkoman csökkentett sótartalmú szójaszósz

4-5 tk akácméz

1/2 bögre árpagyöngy

1 és fél bögre víz

csipetnyi só

2 tk ras el hanout fűszerkeverék

1 nagyobb sonkahagyma

A tököt megmosom, áttörlöm, a nagyobbik tepsimet előkészítem, a tököt karikára vágom, majd a tepsibe fektetem. A karikákat meglocsolom (főleg a külső szélek felé) szójaszósszal, majd mézzel finoman meghúzom és a tök közepére halmozok egy adag szalonnát. Mikor az összes tökkel elkészültem, akkor egy kevés vizet öntök a tepsibe, fóliával gondosan fedem és a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Amikor megpuhult a tök, akkor a fóliát leszedem, a sütést grillre állítom és ropogósra sütöm a tökök tetején pihenő szalonnát.

Amikor a tök még sül, akkor a gerslit megmosom, majd kevés olajon átpirítom. Közben hozzáadom a fűszerkeveréket és azzal is hagyom pirulni, de ügyelek rá, hogy a fűszer ne égjen meg. Ezután finoman sózom, a félbe vágott sonkahagymát beleteszem, majd háromszoros vízzel felengedem, fedem, felforralom, majd egészen kis lángon főzöm. Mikor már majdnem jó, akkor félrehúzom és hagyom fedő alatt, a gőzben tovább párolódni.

tök_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.