You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Delirium sörvacsora

Delirium sörvacsora

A belga söröket nem kell bemutatni. Aki már egyszer találkozott a több évszázados hagyományokkal rendelkező sörfőzdék prémium söreivel, tudja, hogy a belgák értenek a sörgyártáshoz, a klasszikus könnyű lágersöröktől az IPA sörökön át egészen a különféle ale-ekig. A söreikre jellemző a gazdag, telt aroma, a viszonylag magas alkoholtartalom, s a játékosság, ami összetevőkben, ízekben és dekorációban is egyaránt megmutatkozik.

Az immár rendszeressé váló belga sörvacsorák mostani vendége is egy ilyen játékosságáról ismert sörfőzde volt, a Huyghe. A de Laet család tulajdonában lévő sörfőzde kínálatába tartozik többek között a La Guillotine, a Mongozo, vagy a sokak által ismert és kedvelt Floris, de ha egyetlen egy sörcsaládot kellene kiemelnem a teljes szortimentből, az minden bizonnyal a Delirium lenne.

IMG_20170412_204531

Az esténk sörei

Kun Arnold séf és Salamon György sörszakértő azonban nálam bölcsebben kívánt eljárni, nem a rózsaszín elefántot helyezte előtérbe, hanem – a sörgyár képviseletében jelen lévő Patrick Van Leijsen értő előadásával párban – olyan menüsort állított össze, amely átfogó képet adott a Huyghe főzde színes palettájáról.

A Mongozo prémium pilsnerével indítottuk az estét, a kellemes, üde, tiszta, könnyen értelmezhető sör kortyolgatása közben Patrick elmesélte a sörfőzde több évszázados történetét. Az 1654-ben alapított főzde azonban nem a múltban él, a sorozatos megújulások, fejlesztések, a volumennövekedésnek köszönhető terjeszkedés mellett nagy figyelmet fordítanak a környezettudatosságra is, folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzenek. A sörgyártáshoz felhasznált energia 20%-át napenergiából nyerik, a fennmaradó 80%-ot pedig szélenergia adja. A sör készítésekor felhasznált töménytelen mennyiségű vizet is a lehető legkisebb mennyiségre redukálják, a rendszer tisztításához újrahasznosított vizet alkalmaznak.

Mire a 67 ismert sörtípus legkedveltebbjével, a pilsnerrel végzünk, már érkezett is az első Delirium a sorban, a Delirium Nocturnum, amely 8.5%-os alkoholtartalmával már a jól ismert vonalat képviseli. A barna ale 1998-ban került be a kínálatba. Az édesgyökérrel és korianderrel fűszerezett sör egyik fő jellemzője a csokoládés, karamellás aroma, amihez banános zöld almás felhangok társulnak. Ezeket a jegyeket a jól megválasztott malátáknak (négyféle malátával készül), a komlónak és az élesztőnek köszönheti. Kellemes, jól iható felső erjesztésű sör, amelyet még egy kicsit palackban is érleltek.

IMG_20170412_200638

Delirium Nocturnum kacsamájpástétom házi kaláccsal és friss zöldségekkel

A Delirium családban tartozó Argentum is ugyanígy születik, igaz itt egy IPA sörről beszélünk, amely a Delirium Tremens 25. évfordulójára készült. A kesernyés sört ötféle komlóval készítik, s karamelles felhangjaiért háromféle maláta felel. A citrusos ízű sört kifejezetten kellemes kesernyés utóíz kíséri.

Mire megérkezett a főételünk, a már sokat emlegetett Delirium Tremens is terítékre került. Az ikonikus ital meglehetősen kacifántos utat járt be a nagy sikert megelőzően. Alapvetően egy célpiacra készülő sör volt, 1988 végén az olaszok igényeltek egy viszonylag erős ale-t, s a Huyghe két hónap alatt el is készítette és le is gyártotta nekik a megfelelő italt. Saját piacukon csak 89 tavaszán kezdték el forgalmazni, s az egyik kedvelt genti sörözőben hamarosan már a hónap sörének választották. A rajongás azóta is töretlen, a víziókkal kecsegtető, fűszeres, gyümölcsös ízű sörnek hatalmas rajongótábora van.

IMG_20170412_213948

Póréhagymás, tejszínes pulykamell Delirium Tremens sörös, kék sajtos csiperkegombával és zöld tséztával

A desszerthez a Delirium család egy újabb tagja társult, a piros gyümölcsös Red. A minimális keserűséggel, lágy gyümölcsös aromával bíró sör nem véletlen lett a világ női sörfogyasztóinak az egyik kedvence. A meggyel és bodzabogyóval készített sör különlegessége, hogy a piacon ez volt az egyik első gyümölcsös sör, amelyet egy kifejezetten erős alapsörből állítottak elő. A Delirium Red-et megelőzően főleg 3-3,5% körüli alkoholtartalmú gyümölcsös sörök uralták a piacot, de a Red trendet teremtett, ma már bőséggel válogathatunk a testesebb, erősebb gyümölcsös sörök között is.

A vacsora záróakkordjaként ízelítőt kaptunk a Norbertinus szerzetesek által készített Averbode sörből, amelyet a Huyghe 2014-ben az apátság sörfőző hagyományait alapul véve kezdett el készíteni.

A menüsor végére teljes és átfogó képet kaptunk nem csak a vacsoránál felszolgált sörökről, hanem az egész gyártás, sörfőzés mögött húzódó filozófiáról, a különféle előállítási módokról és most finoman vághatjuk a centit a májusi Belga Sörfesztiválig, ahol újra és újra, kedvünk szerint végigkóstolhatjuk ez a remek sörsort.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.