Könnyű tavaszi ebéd
Tegnap reggel kifutottam a piacra. A látvány szívderítő volt. Először körbeügettem a vadászterületet, felmérve a kínálatot, memorizálva az árakat, méreteket, színeket, illatokat, majd begyűjtöttem az ebédre megkívántakat.
Semmilyen extra elképzelésem nem volt, csak olyasmiket vettem, amit szívesen ennék. Így jött haza velem másfél kilónyi eper, egy formás, kicsiny háztáji csirke, egy csokor zöldspárga és egy kevés újkrumpli.
Otthon először a csirkét vettem kezelésbe. Egy paradicsomot kivájtam, megtöltöttem bazsalikommal, majd belecsempésztem a csirkébe (épp csak belefért). Ezután vékony vajszeleteket toltam a mellehúsa és a bőre közé, végül kívül is megvajaztam és megszórtam füstölt maldon sóval.
Az elkészített madarat tepsibe fektettem, majd 180 fokon sütni kezdtem. Amikor már alakulóban volt, akkor késsel finoman megpucoltam az újkrumplit, negyedeltem és jó sok vajon, kevés vízzel – közepes lángon – fedő alatt pároltam.
Utolsó mozzanatként forrásban lévő enyhén sós vízben 2-3 percig pároltam a fás részétől megszabadított, alaposan megmosott spárgasípokat. Majd egy serpenyőben vajon megpirítottam egy kevés szezámmagot és azzal meglocsoltam a spárgákat, friss petrezselymet szórtam a krumplira, s boldogan bekebeleztem az ebédemet.