You are here: Home > Termékekről > Milyen kávéfőzőt vegyek karácsonyra?

Milyen kávéfőzőt vegyek karácsonyra?

A karácsonyi időszakban, pontosabban a Black Friday-től egészen az advent végéig számos hasonló kérdés száguld a fejünkben. Ki minket örülne? Mi minek örülnénk? Egyéni ajándékkal kedveskedjünk a szeretteinknek vagy esetleg valami nagy közösben törjük a fejünk?

Az egyik kedvelt – kávéaddiktként nyugodtan kijelenthetem, hogy joggal kedvelt -ajándék/ajándékötlet a kávéfőző. Nagyon mellényúlni nem lehet – gondolhatnánk – hiszen a végeredményben ott a koffein, pörget, hajt, visz, ergo bármi jó lehet, ami darált kávéból sűrű barna löttyöt főz.

Ez azért ennél kicsit komplikáltabb, de íme az az öt masina, ami közül érdemes választani.

Kotyogós – a klasszikus, nyaralásra is ideális választás

kávés17A lenézett, nagyanyáink eszköztárába sorolt és ezért elavultnak tekintett kotyogós nem is olyan rossz, mint hinnénk. Ha az lenne, az olaszok nem fejlesztgetnék mind a mai napig. :) De dolgoznak az ügyön, s sorra kerülnek ki a kezük alól a vállalható, jó kávét kipöfögő masinák. Itt persze nem nincs hőfokmérés és a nyomás is kérdéses, de ha betartjuk az aranyszabályokat, jó minőségű, a kotyogósnak megfelelőre őrölt kávét teszünk bele, akkor kellemes meglepetések érhetnek. Rengeteg színben, kivitelben kapható, személyes kedvencem a kávépodokkal kompatibilis példány.

Kapszulás – a praktikus minőség

Ha a kotyogóssal hadilábon állunk, nem érezzük úgy, hogy képesek kávés16lennénk vele együttműködve megalkotni az ideális kávét, szeretünk kísérletezgetni a különféle blendekkel, ízekkel, de mindezt csak módjával, s kellően kényelmesek vagyunk, akkor az ideális választás a kapszulás gép. Ha lehet, akkor a kezelése a kotyogósénál is egyszerűbb, a család bármely tagja könnyedén boldogul vele, hátránya, hogy elköteleződünk egy fajta mellett, hiszen a kapszulások és a kapszulák között szinte nincs átjárás. Néhány olasz pörkölőüzem ugyan gyárt ezzel-azzal kompatibilis kapszulákat, de ezek száma egyrészt viszonylag elenyésző, az áruk viszont – a felmerülő extra költségeknek hála – magas. A kapszulás jó ajándék a nagymamáknak, fiatal pároknak, kis fogyasztású irodákba is betehetjük, illetve ez se rossz választás, ha a nyaralás alatt biztosra szeretnénk menni a napi első kávénkkal.

kávés13A kapszulások közé sorolhatók még a nagy népszerűségnek örvendő pod-dal (kávépárnával) üzemelő gépek. A különféle kávépörkölők itt is készítenek kompatibilis párnákat, sőt a podok egyes kotyogósokkal is könnyedén lefőzhetők.

Háztartási kávégép – félprofi megoldás a mindennapokban

A háztartási kávégépek világába az lép át, akinek a kotyogós kávés14és a kapszulás már sok esetben csak félmegoldásnak tűnik. A saját őrlős, tejtartályos gépekkel valóban minőségi kávét lehet otthon is előállítani. A kapszulás gépek időközönkénti vízkőmentesítése helyett itt már a technika tőlünk is többet követel, de cserébe többet is ad. A beruházás mértéke jóval meghaladja a korábban felsoroltakét, de a professzionalitásért fizetnünk kell. A kávégépek piaca közepesen széles, a magyar kereskedelemben fellelhető példányok között sok az azonos tudással rendelkező gép. Ha ilyen gép mellett döntünk, akkor érdemes olyat választani, amelyik nem csak gőzkarral rendelkezik, hanem saját tejtartállyal is.

Cold brew – kávémenőség a köbön

Az újhullámos kávézás egyik legszebb eszköze a hideg kávé előállításához nélkülözhetetlen lombik, amelyben lassan, cseppenként gyűlik össze a magas koffeintartalommal bíró kávé. Ha olyan ismerősünk van, aki a speciality kávé megszállottja, akkor érdemes számára beszerezni egy ilyen, lombikkal tarkított készletet.

kávés15

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.