Répatorta cupcake
A húsvéti időszak egyik kedvenc süteménye, a répatorta angol találmány, a második világháború idején született, mivel az édeskés gyökérből könnyedén lehetett cukor nélkül is süteményt, desszertet alkotni. A sütemény létjogosultsága a háborús időszak elmúltával sem szűnt meg, sőt a répatorta hamar meghódította Amerikát és Európát is. A reszelt sárgarépával készített tészta kifejezetten alakbarát, jóval kevesebb cukor és zsiradék kell bele, mint klasszikus társaiba. Természetesen könnyedén pótolhatjuk a hiányzó kalóriákat, különféle aszalványokkal, csonthéjasokkal tehetjük teljesebbé az élményt. Ezen kívül friss gyümölccsel, marcipándarabokkal, karamell- vagy csokoládécseppekkel is gazdagítható, variálható ez a sütemény.
A répatortát nem csak nagy tortaformában érdemes elkészíteni, hanem kisebb, személyre szabott muffint, cupacake-t is süthetünk belőle, amelynek dekorálását is kedvünk szerint alakíthatjuk. A répatortához passzol a citromos cukorbevonat, illetve a citrusos ízesítésű sajtkrém is, amelybe díszítés gyanánt könnyedén ültethetünk marcipán húsvéti nyulat, apró tavaszi virágokat vagy épp mini cukorrépákat.
Répatorta cupcake
Alap tészta:
15 dkg finomliszt
10 dkg darált dió
2 nagyobb, „L”-es tojás
30 dkg sárgarépa
12 dkg porcukor
2 kk őrölt fahéj
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj
csipetnyi só
15 dkg mazsola
1 nagyobb mandarin
Krém:
25 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
10 dkg porcukor
1 citrom
A mascarponét egy közepes keverőtálba teszem. Hozzáadom a kimért portcukrot, a citrom kifacsart levét a krémhez adom. A mascarponét kézi vagy gépi habverővel alaposan összedolgozom, majd fóliával lefedem a tálat, és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy kicsit visszadermedjen és könnyű legyen vele dolgozni.
Amíg a krém a hűtőben pihen, addig a finomlisztet egy nagyobb keverőtálba kimérem. Hozzáadom a sütőport, a porcukrot, a csipetnyi só, az őrölt fahéjat, ráreszelem a mandarin héját, majd alaposan átkeverem. A citrusok esetében – ha nem kezeletlen héjú gyümölccsel van dolgom – mindig alaposan, meleg folyó víz alatt átdörzsölöm a héját, mielőtt az ételhez reszelném.
A sárgarépákat meghámozom, azután kis lyukú reszelő lereszelem. A két tojást felütöm, elhabarom, a vajat egy forralóba teszem és közepes lángon megolvasztom. A tojást, az olvasztott vajat és a kimért mazsolát a reszelt sárgarépához adom, az egészet alaposan átforgatom, majd hozzáadom a száraz anyagokat, azaz a fűszerekkel, sütőporral elkevert finomlisztet.
Egy szélesebb fejű spatulával, nagy mozdulatokkal homogén tésztává alakítom. A muffinsütő kapszlijait papír- vagy szilikon formákkal kibélelem, s minden egyes kapszlit – maximum a háromnegyedéig – megtöltök tésztával. Amikor minden forma megtelt, akkor a tepsit betolom a 180 fokra előmelegített sütőben, s addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik és a tűpróbát is kiállja.
A megsült süteményeket ezután rácsra szedem, s hagyom, hogy teljesen kihűljenek. A kihűlt répatortácskákat – vajazó késsel vagy habzsák segítségével – a sajtkrémmel dekorálom, s tálalom.
(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén márciusban.)