You are here: Home > Termékekről > Ételművész, új gasztrós film a mozikban

Ételművész, új gasztrós film a mozikban

A magyar címadással ritkán vagyok boldog, ennél a filmnél se érzem a legsikerültebbnek, de igazából nem is lényeges, hiszen a Ételművész kellemes, kikapcsoló, szórakoztató film, s nem utolsó sorban erősen étvágykeltő alkotás.

Chef-Breadley-Cooper

Bradley Cooper nem tartozik a kedvenceim közé, annak ellenére, hogy hosszú évek óta próbálom megszokni, megszeretni. Helyes képe van, nyílt, mondhatni őszinte tekintete, de ez sok esetben – nekem – édes kevés. Ebben a filmben sem az ő karizmája mozgatja a mozit, de olyan sztárokkal, olyan európai színészekkel körülölelve mozog a vásznon, ami szerethetővé, s egyszersmind valódivá teszi.

Az alaptörténet egyszerű. Adva van egy zseni séf, aki kiégett, másokat beégetett, elmenekült a világ végére, magához képest igencsak méltatlan munkával múlatja a mindennapjait, miközben felejt és gyógyul.

Aztán egyszer csak elérkezik az idő (a filmben ez szerencsésen igen hamar beáll), amikor már elég erőt érez magában a visszatérésre. De nem sunnyogva kíván megjelenni, hatalmas entrée közepette csörtet be Londonba, felbosszantva ezzel minden régi barátját és ellenségét (ami az esetek jelentős részében egy és ugyanaz), s viszonylag hamar egy új étterem, egy új koncepció kidolgozásába kezd.

A film lényegi része itt indul, a kapcsolatok leporolása, újak építése, régiek átértelmezése és az önmagához való visszatérés, a konyhai hang megtalálása, amit sok-sok kedves, valóban vicces, de soha nem otromba jelenet mutat be. Nekem a Cooper hátán/arcélén/tarkóján időző kamera néha sok volt, voltak jelenetek, amelyekből húztam volna, de a konyhai pörgés, a felfokozott, a vendég számára teljességgel ismeretlen életmód szépen megjelenik, a konyhai képkockák mind a helyükön vannak, s a séf és az általa életre hívott csapat fejlődése is nyomon követhető.

A stábban pedig olyan nevek tűnnek fel, mint az amerikai születésű, de angol földön nevelkedett Sienna Miller, a mindig tökéletes, de most valamiért sátrakba öltöztetett Emma Thompson, a Good Bye Lenin óta folyamatosan finoman felfelé kapaszkodó Daniel Brühl, az Életrevalókkal berobbanó Omar Sy, a röpke szerepben megjelenő Uma Turman vagy a walesi Matthew Rhys.

Megnézése – mozi utánra időzített, biztos asztalfoglalással – javasolt!

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.