You are here: Home > Utazás > Albán történetek 5.

Albán történetek 5.

Jó olvasni, hogy a jegyzeteim alapján többetekben felhoradt a vágy, hogy meglátogassa Albániát. Nem is csodálom, van benne kellő vadregényesség, nincsenek turistákra méretezett kis kiadó pillanatok, hanem részei lehetünk egy-két hétig egy országnak.

Ám a különböző látnivalók mellett, a városokban való kóricálások között az ember partra vágyik.
Albánia partvidéke hosszú és vadregényes. Egy jó darabig az Adriai-tenger nyaldossa, majd Vloránál átkeresztelkedik és Jón-tengerként folytatja, egészen addig, amíg a görögök át nem veszik.

Az északi partvidék leginkább kedvelt és ismert strandja Durres, a déli részen meg Vlora és Saranda környékére öszpontosulnak a strandok.

Vloránál igazi gyerekparadicsom van. A város alatti hatalmas öböl patrvidéke rendezett, általában 200 lek fejében egy egész napra a magunkénak tudhatunk egy napernyőt és két nyugágyat, plusz általában van wc és egy kis étterem is a rendszerint rendben tartott parton.
Bár van, aki a vadromantikára hajlik, én a Nők mellett már olykor hajlamos vagyok biztonsági játékosként működni: így a kiépített, rendezett partot látogattuk Vlora alatt. Sekély, nagyon lassan mélyülő, homokos a tenger, a part egy része köves, ám a hullámok már a homokos partot nyaldossák.

A Vlore utáni öbölnél, ahol egy sziklaátjárón kell keresztülhajtanunk a kocsival, itt változik a part, hirtelen szilaj sziklák jelennek meg, majd kövessé csendesül a dolog. Itt nagyon szép, gondozott kicsi öblök vannak, Orikum környékén szintén, bár itt öblök hiján egy-egy partszakaszt gondoznak.

A napernyő és az ágyak itt is 200 leket érnek egy napra és az általunk látogatott szakaszon 1500 lekből jól tudott lakni a négyfős családunk.

A llogarai-hágó után is vannak öblök, bár ahogy elnéztem ezek megközelítése nem minden esetben egyszerű. Lent – a görög határtól nem messze – Ksamilnál homokosnak tetsző, apró murvás a part, míg Sarandában állítólag köves.

Azt kell, hogy mondjam, a vlorai parttal kisgyerekesként ászt húztunk. A félsziget zártsága miatt meleg a víz, lassan mélyül, tiszta és homokos. Mi kellhet még?

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.