You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Hisztéria

Hisztéria

A Hisztéria cukrászda elnevezése igen csalóka. A múltbéli, családi eseményekre utaló név nehezen egyeztethető össze a fagylaltok minőségével, a vállalkozást üzemeltető család szenvedélyes hozzáállásával, de talán éppen ezért oly emblematikus.

fagyi1

A Hisztéria cukrászda nem újkeletű képződmény. Tápiószecső és környéke már a kilencvenes évek eleje óta ismeri és szereti a Pesti úton kapható fagylaltot, s mióta 2006-ban a kis 16 négyzetméteres “bódé” helyét átvette a hatalmas, elegáns, mediterrán jellegű épület, azóta még inkább elterjed a híre a helynek, olyannyira, hogy nyáridőben hosszú sorok kígyóznak a 33-féle fagylaltot rejtő pult előtt.

A jó fagylaltnak alapvetően nincsenek titkai: jó alapanyag, szakértelem és minőségi gépek kellenek az előállításához. Ipacs Balázsék is erre törekszenek. Nem használnak mesterséges adalékanyagokat, a különféle konzisztenciájú anyagok egyben tartásához, a fagylalt állagának tökéletessé tételéhez is csak természetes emulgálószereket alkalmaznak (szentjánoskenyérmagból készített liszt, agar-agar).

A sokféle fagylalt közül a legbüszkébbek a Hisztéria fagylaltra, amely a ház tortájának fagylaltban történő leképezése. A Hisztéria ugyanis a bódéból történő váltást követően szélesítette a portfóliót, s az addigi profiljuk mellett a cukrászat is az üzlet részét képezte a továbbiakban. Balázs szerint a cukrászat és a fagylaltkészítés ugyan rokon szakma, de mind a kettőnek megvannak a maga fortélyai, így a cukrászüzem dolgozói és a fagylaltkészítés mesterei nem ugyanazok a munkatársaik.

A héten nekem is lehetőségem volt egy egészen rövid ideig fagylaltmesterré válni, amíg a több partnert és a Westendben lévő Hisztéria kávézót is kiszolgáló üzemben segíthettem elkészíteni a Hisztéria fagylaltot. No, nem kell félni, az aznapi szállítmány is hibátlanra sikeredett, a többi vendégmunkással együtt óvatosan, nagy körültekintéssel nyúlhattunk bele a fagylaltkészítés különböző fázisaiba, s tapasztalhattuk meg, hogy milyen fizikai erőt és mekkora koncentrációt igényel ez az alapvetően gépesített, de mégiscsak kézműves fagylaltkészítés.

fagyi2

Kezem alatt szépül a fehér csokoládés alapokon nyugvó, epres és csokoládés kiegészítéssel bíró Hisztéria fagylalt

Bár Tápiószecső nincs a szomszédban (legalábbis nekem), de jó szívvel ajánlom, hogy próbáljátok ki a Hisztéria fagylaltjait akár ott, akár a gyömrői vagy a pesti kávézójukban.

fagyi3

Elegáns fagylaltkészítő brigád

( Fotó: BIKATÖKE)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply