You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Tavaszi túrófánk

Tavaszi túrófánk

Bár személyesen sajnos nem ismerhettem, – apa rengeteg történetének hála – élénken élnek bennem a nagyszüleim. A fess, mókára midig hajlamos nagyapám, aki megszeretette apámmal a kifőzdék, hentesek világát, aki olyan csodás rajzokat kanyarított a harmincas évek leányregények borítójára, s aki igazán bőséges és jóféle útravalóval látta el apámat, s rajta keresztül engem is. S ott a nagyanyám, a törékeny, de egyben karakán jellemű hegedűművésznő, aki nem csak a zenében találta meg önmagát, hanem a gasztronómiában is igazán otthon volt.

Apa szerint több mint 30 knédlireceptet ismert, a Veres Pálné utcai uzsonnák és vacsorák messze híresek voltak. Igaz, nagyanyámnak könnyű dolga volt, ő csak felügyelte az eseményeket, míg a kemény munka a szakácsnőre és a cselédségre hárult. Már gyerekként is ámulatba ejtettek ezek a történetek, a belövésből így-úgy visszatákolt, Veres Pálné-Bástya utca sarkon álló ház csak kívülről mutatta meg, hogy hol is éltek a nagyszüleim, így a fantáziámra bízva teremtettem meg, azt a világot, ahol a nagyanyám megálmodta a menüt, kiadta az utasításokat, majd mindent tüzetesen ellenőrzött, s a vacsora végeztével learatta a babérokat.

Ma egy kicsit én is így éreztem magam, amíg a pulton sürgött a Philips robotgép, s én csak értő szemmel figyeltem, hogy hogyan válik apránként a sokféle alapanyag tökéletes tésztává.

IMG_3559_v

Tavaszi túrófánk

25 dkg felzsíros túró

25 dkg rétesliszt

1 csomag sütőpor

csipet só

2 dl görög joghurt

4 nagyobb tojás

A keverőgép üstjét a mérlegre állítom, majd belemérem a túrót, hozzáadom a lisztet, a csipetnyi sót és a sütőport. A joghurtot is belemérem, s a méretes tojásokkal zárom a sort. A keverőtálat visszapattintom a helyére, alacsony fokozaton elindítom,majd apránként 4-es, 5-ös fokozatig emelem. Nagyjából egy percet adok neki. Utána a tálat kipattintom, tiszta konyharuhával fedem és 20 percet hagyom pihenni.

Egy nagyobb serpenyőben (magam részéről évek óta egy wokot használok) zsiradékot hevítek (mostanában kizárólag kókuszzsír, nem büdös, nem annyira ártalmas és újra felhasználható), majd evőkanállal beleszaggatom a fánkokat. A hőfokot picit visszaveszem a wok alatt, hogy a fánk belül is át tudjon sülni, fémszűrővel megfogtam, majd amikor már szép barnásarany színe van, akkor papírtörlővel kibélelt tálba szedem.

Kevés porcukorral meghintve, s különféle lekvárokkal körítve kínálom, akár csak a nagyanyám, én is bezsebelem az engem megillető bókokat.

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.