Ifjúsági Szakács Világbajnokság 2015 / Jeunes Chefs Competition
Megvan annak azért a maga varázsa, amikor az ember egy olyan szervezet tagja lehet, amely 1248 óta létezik.
Hogy van-e egyáltalán ilyen szervezet?
Naná. Például a királyi pecsenyesütők egyesülete, a Chaîne des Rôtisseurs, amelyet több száz éves pályafutása után, 1970-ben élesztettek fel, s amelynek égisze alatt ma a fiatal szakácstehetséges legrangosabb nemzetközi versenye zajlik. Az első ilyen versenyt 1977-ben tartották Svájcban és azóta a több, mint 80 tagország valamelyikében kerül évről-évre megrendezésre.
A Chaîne des Rôtisseurs persze nem csak egy verseny, sokkal inkább egy gasztronómiáért rajongó közösség (amelynek tagjainak nagyobb része civil gasztrokedvelő), amely szeretné elősegíteni, hogy a fiatal, lelkes és tehetséges szakácsok számára kinyíljon a világ, megteremtődjenek azok a lehetőségek, amelyeknek köszönhetően igazán profikká válhatnak a saját szakmájukban.
A Baráti Asztaltársaság idei, 40. versenye, a 2015 szeptember 11-én megrendezésre kerülő világverseny házigazdája Budapest.
A verseny egyébként igazán izgalmasnak ígérkezik, a 27 év alatti fiatal szakácsoknak nagyon kemény feltételeknek kell megfelelniük, ráadásul a versenyen olyan alapanyagokkal kell dolgozniuk, amelyekkel csak ott, a konyhában szembesülnek. az úgynevezett black box tartalmát teljes egészében fel kell használniuk a 3 fogáshoz (előétel, főfogás, desszert), amelynek elkészítésére 4 óra áll rendelkezésükre.
Az elkészült fogásokat egy 9 fős zsűri bírálja el, a nyertesek pedig olyan gasztronómiai ajándékokkal lesznek gazdagabbak, amelyek pályájuk előmenetelét segítik. Így -többek között – a legrangosabb főzőiskolákba kapnak belépést.
Ízelítőnek íme a 2011-es isztambuli versenyen készült kisfilm:
A versenyt nem csak élőben lehet majd követni, hanem az interneten keresztül is, ahol video közvetítésen keresztül, szakkommentátorok segítségével fedezhetjük majd fel az Ifjúsági Szakács Világbajnokság új csillagait.






