You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Kompót, minden mennyiségben

Kompót, minden mennyiségben

Gyerekkorom egyik kedvenc fogása volt a kompót. Anya gyakorta készítette, ettük hús mellé, rakott egytálakhoz vagy desszert, uzsonna gyanánt. Azt gondolom, hogy akkoriban sok asztalra került egy-egy tál kompót a családi ebédek, vacsorák alkalmával.

Mostanában kevesebbet találkozom vele, pedig igazán jó étel, hihetetlenül jól variálható, s közel egészséges alternatívája sok-sok desszertnek.

A kompót elkészítéséhez semmilyen ördögi leleményre nincs szükség: jó gyümölcs, víz vagy gyümölcslé, fűszerek és idő amíg megfő és amíg kellemesen langyosra hűl.

A legtöbb kompót alma alapokon nyugszik, de készíthetünk – többek között – körtéből, szilvából, birsből vagy éppenséggel sütőtökből, céklából is kompótot. A kompót édességét megadhatjuk cukorral, mézzel vagy más természetes édesítőszerekkel, az édes hangulatra a fűszerezéssel is rásegíthetünk, kerülhet a kompótba vanília, szegfűszeg, szagfűbors, fahéj, kardamom, csillagánizs, narancshéj, citromhéj vagy épp citromfű is.

S ha megvan az irány, megvannak az alapok, akkor semmi más dolgunk nincs, mint mindent összekészíteni egy lábasba és megfőzni, vagy kiválasztani a Panasonic multicooker megfelelő funkcióját és az edény segítségével elkészíteni a tökéletes kompótot.

DSC_4767_v

Ananászos almakompót

1,5 kg zöld alma

2 dl ananászlé

2-3 ek méz

1/2 rúd fahéj

1 narancs héja

10 dkg mazsola

A mazsolát átmosom, az almákat meghámozom, magházukat kivágom, cikkekre szelem, s – a mazsolával együtt – az edénybe készítem. A narancsot alaposan megmosom, majd a héját egy éles késsel óvatosan levágom. A héjon maradt esetleges fehér részeket eltávolítom és az narancshéjat az almához adom. Ráöntöm az ananászlevet, majd hozzáadom a fahéjat és – attól függően, hogy mennyi lével szeretném elkészíteni a kompótot – kellő mennyiségű vizet adok hozzá.

A főzőedény tetejét lezárom, a megfelelő menüpontot kikeresem és hagyom, hogy finoman főzve, párolódva elkészüljön a kompótom. Ugyanezen a mezsgyén haladva készíthető a Multicookerben puncs vagy forralt bor is. A megfelelő alapanyagokat összekészítve, a kompót programot kiválasztva tökéletes melengető alkoholos ital lesz az eredmény.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply