You are here: Home > Édes élet > Karácsonyi forró csokoládé

Karácsonyi forró csokoládé

Bár a forró csokoládé ünnepfüggetlen jóság, azért karácsony környékén, a nagy együttheverések, későnkelések és lustulós hóesésnéző reggelek és esték szinte megkövetelik egy-egy bögrényi elkészítését.

A forró csokoládét nem kell túlságosan bonyolítani, jó minőségű tej- vagy étcsokoládé kell hozzá, tej (ez lehet szója-, rizs- vagy mandulatej is),  némi fűszer (vanília, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors vagy kardamom) és a csokoládé édességétől függően méz vagy cukor. Ha nagy dőzsre vágyunk, akkor a tej egy részét tejszínnel is helyettesíthetjük.

Amikor minden alapanyagunk készen áll, akkor már csak egyetlen kardinális kérdés maradt nyitva: miből is isszuk azt a bizonyos forró csokoládét. A bögre mérete, fogása, anyaga, mintája mind-mind szervesen hozzájárul a forró csokoládé nyújtotta élményhez, így alapos és megfontolt választás szükségeltetik.

Nézeteim szerint nagy, de nem túl öblös, vastag falú, meleg színű bögre illik a forró csokoládéhoz, pont olyan, mint a képen látható szépséges példány, amire az F&F Home termékei között bukkantam. (Mondtam már, hogy a bögre jó ajándék és nem is snassz, ha mellé elkészítjük a saját forrócsokoládé keverékünket, amelyet az ajándékozottnak, csak össze kell melegítenie tejjel?)

DSC_4627_v

 

Fűszeres forró csokoládé

1 l tej

1 rúd fahéj

3-4 szem szegfűbors

5 dkg étcsokoládé

5 dkg tejcsokoládé

kevés méz vagy cukor

A tejet egy forralóba öntöm. A fahéjat beledobom, a szegfűborsot teatojásba teszem és a tejbe lógatom. Közepesnél kisebb lángon, lassan melegítem, hogy a fűszereknek legyen idejük megízesíteni a tejet. A csokoládékat egy nagyobb késsel durvára vágom, majd a tejhez adom és gyakori kevergetés mellett addig főzöm, amíg a csokoládédarabok maradéktalanul fel nem olvadnak. Ezután kipecázom a szegfűborsot és a fahéjat, majd ha kell édesítem az italom. Melegített bögrékbe töltöm és néhány mályvacukorral dekorálom.

DSC_4637_v

 

 (Az edényeket és a dekorációt az F&F biztosította.)

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.