Húspástétom
Régi nagy kedvenc, kifejezetten hidegtálas bulikra alkalmas. Háziasszonykímélő.
Általában a megmérettetés előtti este szoktam elkészíteni.
Húspástétom
1 kg darált sertéshús
20-25 szeletnyi bacon
4 tojás
4 marék zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 tk pirospaprika
1 kk kakukkfű
1/2 kk menta
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt feketebors
só
A húst két tálba elosztom. A magyarosnak kikiáltott verzióhoz adom a pirospaprikát, borsózom, sózom és a vajon megdinsztelt hagymával gazdagítom. Végezetül ráütöm a tojásokat, és hozzáadom a két maréknyi morzsát. Alaposan elkeverem a masszát.
A másik tálban lévő húshoz adom a zöld fűszereket, egy kevés borsot és sót. Megfejelem a tojásokkal, hozzáadom a két maréknyi morzsát, meg a szétzúzott fokhagymát, és alaposan összedolgozom.
Két őzgerincet teszek egy sütőpapíros tepsibe (legjobb erre a célra a gáztepsi maga) és megágyazok baconnel a pástétomoknak. Mikor végigraktam a formákat, betöltöm a masszát, a kilógó szalonnaszeletekkel betakarom, és 200 fokon sütöm.
Egészen addig, amíg a szalonnáim szépen meg nem színesednek, ekkor kiveszem a sütőből a tepsit, ügyesen felfordítom a formát és a sütőpapíron landoló pástétomok szalonnakérgét lepirítom.
Amikor kész és kihűlt, akkor a hűtőbe teszem. Másnap, a buli előtt egy bő órával kiszedem, hogy ne legyen túl hideg.