Gesztenyés sajttorta
Nem vagyok egy nagy gesztenyepüré rajongó, de ősszel néha megkívánom az édesített gesztenyemasszával készült finomságokat. Most is éreztem, hogy szívesen ennék egy kis gesztenyés édességet, de a bevált, kelt tésztás gesztenyés tekercs valahogy túl masszívnak tűnt, a klasszikus, krumplinyomón áttört gesztenyemassza fogyasztása pedig sosem töltött el azzal az élvezettel, amivel egy édesség elmajszolása közben át kell, hogy járja az embert. Így aztán alkottam. Kicsit átértelmeztem a kedvenc sajttortámat, extra textúrát kínáltam a lágy krém mellé és a végén egy adagnyi tejszínhabbal tettem fel a koronát az alkotásra.
Ütős lett.
Gesztenyés sajttorta (4 főnek, ebéd utánra)
30 dkg mascarpone
25 dkg ízesített gesztenyemassza
5 dkg vaj
10 dkg csokoládés keksz (most épp Detki kakaós)
2 tojás
5 dkg barna cukor
A kekszet mozsárban nagyjából összetöröm és egy kisméretű kapcsos forma aljára teszem és meglocsolom olvasztott vajjal. A tortaformát beteszem 130 fokra 3-4 percre a sütőbe. Ezután kiszedem, a sütőt 180 fokra felkapcsolom és elkészítem a krémet.
A mascarponét összekeverem a masszával és a tojásokkal, majd a cukorral édesítem. A keveréket ráöntöm a kekszágyra és az egészet betolom egy órára a sütőbe.
Miután megsült, hagyom kihűlni. Friss tejszínhabbal kínálom.