You are here: Home > Édes élet > Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal

Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal

Az egész úgy kezdődött, hogy csúnyán odaszoktunk a békási török pékségbe. Első körben főleg a már ismert fogások körén belül randalíroztunk, aztán jöttek a tulajok által ajánlott finomságok, majd a saját szakállunkra történő kísérletezgetés. Ebben az utolsó körben bukkantam rá az édes teasütemények között egy kakaós, omlós tésztájú, tégla formájú aprósüteményre, aminek a tetején katonás sorba rendezett szezámmag-halom pihent. Már a látvány lenyűgözött, az íze meg még inkább magával ragadott. A sokszor – édessége miatt – ostorozott török desszertbirodalom egy olyan kincsére leltem, ami nem is igazán édes, cserébe a számomra legkedvesebb matériából, omlós tésztából készül és még kakaós is.

A régi olvasók unalomig ismerik, de az újabbakat azért beavatnám: nem szeretem a csokoládét, se táblás, se bonbonos kiviteléért nem tudok igazán rajongani, a csokoládékrémes édességek nem barátaim, ellenben ha magában a sütemény tésztájában leledzik a csokoládé vagy a kakaópor, akkor meg vagyok véve.

Omlós süteményhez épp nem volt kedvem, de a halványan édes, tömény és szezámmagos kakaós íz kísértett, így az alábbi kuglófot ötöltem ki, ami végeredményben magában hordozza a török aprósütemény minden erényét.

DSC_4154_v

Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal

30 dkg rétesliszt

3 dkg holland kakaópor

10 g sütőpor

1 bő tk őrölt fahéj

1 bő tk őrölt szegfűszeg

22 dkg cukor

11 dkg vaj

3 ek szezámmag

1,5 dl tej

4 tojás

A szezámmagot egy száraz serpenyőbe öntöm és folyamatos mozgatás mellett közepesen megpirítom. A lisztet egy közepes tálba kimérem, belekeverem a sütőport, a kakaóport és a fűszereket. A tojásokat felütöm, majd hozzáadom a cukort és kézi mixerrel habosra keverem. A vajat megolvasztom. A krémhez apránként hozzáadom a lisztes keveréket, a vajat és a tejet. Homogén tésztává keverem, majd a végén beleszórom a szezámmagot és azzal is átkeverem.

190 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal”

  1. kovacs edit szerint:

    Szia!

    Rétesliszt helyett jó a sima liszt is?

  2. mirelle szerint:

    Igen, lehet sima liszttel is, de a rétesliszttől lazább, morzsálósabb állaga lesz. Érdemes kipróbálni.