Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal
Az egész úgy kezdődött, hogy csúnyán odaszoktunk a békási török pékségbe. Első körben főleg a már ismert fogások körén belül randalíroztunk, aztán jöttek a tulajok által ajánlott finomságok, majd a saját szakállunkra történő kísérletezgetés. Ebben az utolsó körben bukkantam rá az édes teasütemények között egy kakaós, omlós tésztájú, tégla formájú aprósüteményre, aminek a tetején katonás sorba rendezett szezámmag-halom pihent. Már a látvány lenyűgözött, az íze meg még inkább magával ragadott. A sokszor – édessége miatt – ostorozott török desszertbirodalom egy olyan kincsére leltem, ami nem is igazán édes, cserébe a számomra legkedvesebb matériából, omlós tésztából készül és még kakaós is.
A régi olvasók unalomig ismerik, de az újabbakat azért beavatnám: nem szeretem a csokoládét, se táblás, se bonbonos kiviteléért nem tudok igazán rajongani, a csokoládékrémes édességek nem barátaim, ellenben ha magában a sütemény tésztájában leledzik a csokoládé vagy a kakaópor, akkor meg vagyok véve.
Omlós süteményhez épp nem volt kedvem, de a halványan édes, tömény és szezámmagos kakaós íz kísértett, így az alábbi kuglófot ötöltem ki, ami végeredményben magában hordozza a török aprósütemény minden erényét.
Kakaós kuglóf pirított szezámmaggal
30 dkg rétesliszt
3 dkg holland kakaópor
10 g sütőpor
1 bő tk őrölt fahéj
1 bő tk őrölt szegfűszeg
22 dkg cukor
11 dkg vaj
3 ek szezámmag
1,5 dl tej
4 tojás
A szezámmagot egy száraz serpenyőbe öntöm és folyamatos mozgatás mellett közepesen megpirítom. A lisztet egy közepes tálba kimérem, belekeverem a sütőport, a kakaóport és a fűszereket. A tojásokat felütöm, majd hozzáadom a cukort és kézi mixerrel habosra keverem. A vajat megolvasztom. A krémhez apránként hozzáadom a lisztes keveréket, a vajat és a tejet. Homogén tésztává keverem, majd a végén beleszórom a szezámmagot és azzal is átkeverem.
190 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
Szia!
Rétesliszt helyett jó a sima liszt is?
Igen, lehet sima liszttel is, de a rétesliszttől lazább, morzsálósabb állaga lesz. Érdemes kipróbálni.