You are here: Home > Húúús > Rozmaringos, tejszínes bárányragu

Rozmaringos, tejszínes bárányragu

bárányragu1

Múlt hétvégén megint a Skanzenben ügyködtem. A gőzerővel futó Bárány Éve  jegyében, most egy hétvégi rendezvény erejéig erősítettem a Skanzen csapatát. Rövid időre beköltöztem Ásványráróra, ahol a sparhelten két napig rotyogott a rozmaringos, tejszínes bárányragu, amit az arra sétáló vendégek megkóstolhattak.

Az eseményre a férjem és a Nők is velem tartottak, sokat segítettek, a férjem igazi konyhai segéderő volt, Zsófi a vendégek meggyőzésében volt nagy mester (“Nem szereti a bárányt? Pedig ez isteni, kár lenne kihagyni.”) s lelkesen gyártotta a kóstolóadagokat.

Íme a koránt sem bonyolult, sokféle zöld fűszerre támaszkodó, tejszínnel lágyított ragu, ami legegyszerűbb al dente-re főzött tésztával kínálni.

Rozmaringos, tejszínes bárányragu

50 dkg darált báránycomb

5 dkg húsos szalonna

1 vöröshagyma

2 babérlevél

frissen őrölt fekete bors

friss rozmaring

friss kakukkfű

friss citromos kakukkfű

2 szál csombor (borsikafű)

4 dl 30%-os tejszín

2-3 dl húsleves (alaplé)

50 dkg száraztészta

4-5 gerezd fokhagyma

1 nagyobb sárgarépa

2 darab szárzeller

1 ek finomliszt

olíva olaj

Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntök, ehhez adom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a karikára szelt répát, a kis kockákra vágott húsos szalonnát és a patkókra vágott zellerszárat és a vékonyra szelt fokhagymát.

Erre dobom rá a darált húst, amit kevés sóval, borssal fűszerezek, majd folyamatos keverés mellett, nagyjából 10-15 perc alatt közepesen lepirítok. A pirított húst megszórom finomliszttel, majd felöntöm kevés levessel, hozzáadom a zöld fűszerek egy részét (babérlevél, csombor, kakukkfű) és nagyjából fél óra alatt puhára párolom. Amikor már puha a hús és a leves is elfőtt, akkor tejszínnel meglocsolom, a maradék friss zöld fűszerekkel megszórom, frissen őrölt fekete borsot adok hozzá, egyet rottyantok rajta és kifőtt tésztával kínálom.

Bárányragu2

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.