Baracktorta dióval, levendulával és mogyoróolajjal
Meglehetősen elrugaszkodottnak hangzik ez a leírás ugye?
Pedig az elkészített sütemény nem extrém, csak kicsit túlmutat a vaj/liszt/tojás szentháromságon és a barack ízének felerősítésére hadba veti a pirított mogyoróból készített olajat, a diót és a leheletnyi levendulát, amire – ha nem hívjuk fel rá a nagyérdemű figyelmét – csak a kihegyezett nyelvű kóstolók jönnek rá.
Egyszóval kacifántos név mögött izgalmas, de koránt sem bonyolult torta lakik, vendégvárónak, hétvégi családi ebédeket megkoronázó fogásnak ideális.
Diós baracktorta
15 dkg vaj
0,5 dl mogyoróolaj
24 dkg dió
1 csomag sütőpor
10 dkg finomliszt
4 tojás
13 dkg puha nádcukor
1 tk szárított levendula
csipetnyi só
70 dkg sárgabarack
A barackokat megmosom, félbe szedem. Egy közepes tortaformát sütőpapírra kibélelek, a sütőt 170 fokra előmelegítem. A diót ledarálom, majd elkeverem a liszttel, sóval és a sütőporral. Egy másik tálban a cukort habosra keverem a vajjal, majd egyenként hozzáadom a tojásokat is. A cukros krémbe finoman beleöntöm a diós keveréket, nagy mozdulatokkal összeforgatom, majd a homogén masszához adom a mogyoróolajat, majd az egészet még egyszer átkavarom és egy spatula segítségével a tortaformába öntöm. Elsimítom, majd sűrűn telepakolom a sárgabarack-csónakjaimmal és nagyjából egy órán át sütöm.
Tejszínhabbal még vadítóbb lehet.







