Bite sausage & beer
Tegnap délután óta motoz az agyam mélyén egy gondolat. Annyi múltidéző, gyerekkoromból visszaköszönő dologgal találkozom mostanság, hogy az már nem lehet véletlen. Úgy tűnik a mi korosztályunk, az azonosan szocializálódott hetvenesek most kerültek olyan helyzetbe, hogy meg tudnak valósítani a múltjukhoz kötődő, szép emlékeket idéző helyeket, intézményeket, amelyeknek ez a korosztály biztos törzsvevőjévé válhat, sőt a fiatalok számára is új alternatívát teremt.
A múltkori henteses túrán már érzékelhető volt, hogy a street food oldalvizein a hentesnél kapható csemegék is újra értékelődnek, megint fontossá, elfogadottá, mondjuk úgy könnyen kategorizálhatóvá válnak, ami egyenes út a népszerűséghez.
Ezzel a street food forradalommal és retro életérzéssel párhuzamosan jött létre a Bite sausage and beer, ami nem más, mint a Nyugatinál már sikerre vitt Bakery Café ikertestvére. Nem egypetéjűek, hiszen a kezdeti koncepciót az Astoriába illeszkedés után egy bölcs arculatváltás követte, de úgy tűnik mostanra a hely ügyesen beépült a nyüzsgő belvárosi kínálatba.
A hentesekkel ellentétben itt nem csupán leporolásra kerültek a kedvelt fogásaink, nem csak arról van szó, hogy az nyolcvanas évekből dédelgetett emlékeinkre építő vállalkozás lépett üzembe, hanem kísérletező kedv is húzódik a háttérben.
A minőségi alapanyagokból készülő, csak a cég számára gyártott húskészítmények mellé ugyanis különféle lekvárokat és szószokat kínál a hely. Nem is akármilyen párosításban. Első hallásra talán szokatlan, de meglepően ütős párosok gyümölcs és zöldség partnereit a jóféle lekvárjairól már ismert Lekvárosház biztosítja.
A kínálatban a klasszikus kolbászfélék (debreceni, cserkész, lecsókolbász) mellett megtalálható a véres- és a májas hurka is, nagyon finom, roppanós grillkolbászt is kóstolhatunk, sőt vásárlói kérésre borjúból és kacsából készült kolbászokat is készíttetnek. A borjúkolbászhoz érdemes kipróbálni a medvehagymás chutney-t, amellyel kiteljesedik, lazul az amúgy masszív és rendkívül sokféle ízt magában rejtő kolbász, de ugyanilyen tökéletes páros a chilis kacsakolbász és a levendulás eperdzsem, valamint a citromos bajor kolbász és a mellé kínált rebarbaradzsem.
Meglepő módon ezekkel a lekvárokkal nem veszik el a húsok karaktere, inkább kiegészül, kicsit új megvilágításba kerül, de ha soknak érezzük, akkor szimplán koncentrálhatunk a zsírpapíron előttünk pihenő kolbászra, amit mustárba is tunkolhatunk, miközben tépjük mellé a vastag parasztkenyeret és az ablakban vagy a teraszon ülve nézzük a város hömpölygő folyamát.








