You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér, Vegasztro > Medvehagyma krémleves

Medvehagyma krémleves

A pénteki posztnak megfelelően, amíg a Nők az ohodát amortizálták, addig mi kiszöktünk a piacra. A férjemet a roppanós retkek hozták lázba, én medvehagyma-hajtóvadászatba kezdtem.

Találtam is, bár azért az nevetséges, hogy az egész piacon 2 helyen lehet kapni. De legalább konzekvens, 450 forintos egységáron (a Fény utcai piacon 550 ugyanaz).

Vettem még egy darabka malactarját. Off: előttem áll a néni a sorban, kér 50 dkg darálthúst, majd egy kis ügyes trükközés után közel 1 kg-val távozik. Sorra kerülök: mondom fél kg-nyi kellene, válaszul kapok egy 1,3 kg-os darabot és a somolygós kérdést, hogy "Nem baj, ha egy kicsit több?". De. A hentes végül rém kelletlenül, egy mozdulattal ketté ütötte a csontos tarját, de keményen bele akart halni…

Még egy kis friss diólekvárt is szereztem, aztán futottam haza főzni, sütni.

Hagymakrémleves

1 méretes póréhagyma

1/2 csokor medvehagyma

2 dl főzőtejszín

frissen őrölt bors

1 fakanálnyi vaj (5 dkg)

1 kk őrölt szerecsendió

2-3 dl víz

A pórét megpucolom, végét levágom, majd a remek késtechnikámmal és a szuper szakácskésemmel halavány karikákra metélem. A vajat egy lábasban megolvasztom és a pórét 4-5 percig dinsztelem. A medvehagymát megmosom, laskára vágom és a póréhoz adom. Egy kevés vízzel felöntöm és egy keveset együtt párolom. Fogom a botmixert, elsimítom a hagymákat, majd az egészet felöntöm tejszínnel, egy bögrényi vízzel, sózom, borsozom, kevéske szerecsendióval ízesítem és néhány percnyi együttes főddögélés után: tálalom.

Egy-két szó a medvehagymáról.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.