Zsályás disznókaraj
A férjem számára lassan materializálódni készül a január. Meg is tett érte mindent, hogy így legyen. Hozott kocsonyához valókat és hogy engem is lekenyerezzen vett egy gyönyörű darab bőrös karajt tudva tudván, hogy én az ilyen cupákos csodákat semmi pénzért meg nem eszem.
A bőrös, csontos karaj viszont olyan meseszép volt, hogy nem volt szívem a kocsonyába fojtani, inkább fogtam és egy kis zsályával, almával megsütöttem. A maradék meg megy majd a tojások mellé a kocsonya light-ba (női verzió).
Zsályás disznókaraj
2 kg bőrös, csontos karaj
2 kk szárított zsálya
4 kk rozmaring
1 nagyobb alma
1 közepes vöröshagyma
2 dl fehérbor
1 kg újkrumpli/krumpli
só
A közel két kilós karajomat felszeletelem, a csont mentén. A szeletek között sózok, zsályával és rozmaringgal hintek, majd egy szelet almát és egy szelet hagymát dugok a résekbe.
Az újkrumplit megpucolom, a megáztatott római tál aljára szórom, sózom, rozmaringgal szórom. A tűzdelt húst ráfektetem, aláöntöm a fehérbort. Az edényt lefedem és úgy bő 3 órát hagyom a 200 fokos sütőmben.
Ezután leszedem a fedőt és lepirítom.
Pezsgős almaszósszal tálalom.
Pezsgős almaszósz
3 közepes alma
3 dl pezsgő
1 kk zsálya
Az almákat megpucolom, magházukat kivágom, felszeletelem. A szeleteket egy lábasba teszem, pezsgővel felöntöm, szárított zsályával megszórom és közepes lángon addig főzöm, amíg az alma áttetszővé nem válik és a leve el nem fő (lehet, hogy a pezsgőt egyszer, kétszer utána kell pótolni).






