Fánk reloaded
Úgy tűnik a Nőknek bejött a fánk. Hét elején bennem sejlett fel, hogy már farsang van és akkor nosza, aztán a megmaradt olaj hasznosítása végett, Edömér tiszteletére is fánkot sütöttünk, majd vasárnap megkérdeztem – az épp előző napi sütésből árválló 3 fánkot reggeli gyanánt eltüntető – Nőket, hogy mi legyen a desszert, mire kórusban közölték, hogy fánk.
Fogok én vitatkozni?
Nem, inkább variáltam a tésztán. A kísérletezésemről mit sem sejtő Nők elégedettek voltak az eredménnyel, én meg legalább játszottam.
Fánk (b verzió)
65 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
13 ek tej (nagyanyáink evőkanala)
1 ek rum
2 tojás sárgája
6 kk cukor
1 csipet só
10 dkg vaj
Az alapanyagokat a kenyérsütőgépbe teszem, hagyom, hogy alaposan megdolgozza a tésztámat. Mikor késznek ítéli, kiveszem, másfél ujjnyi vastagra nyújtom, nagy pogácsaszaggatóra kapok, a köreimet középen az ujjaim segítségével kiluggatom és egy nagy tálcára pakolom. A tálcát a 35 fokos melegítési funkción surrogó sütőmbe tolom és nagyjából fél óráig hagyom, hogy békességben keljen.
Egy serpenyőbe 2 ujjnyi olajat melegítek ( nem szabad, hogy túl forró legyen az olaj! ) és négyesével kisütögetem a fánkjaimat. Technikát illetőleg: első körben beteszem, fedem, várok, fordítok, nem fedem, várok, szűrőkanállal mentek, papírszalvétás tálcával alányúlok.
Tavalyi házi baracklekvárral, porcukorral kínálom.







