You are here: Home > Termékekről > Danone, gyárlátogatás

Danone, gyárlátogatás

Meglepő mód kifejezettem vonzódom a gyárakhoz, s nagy szerencsémre időről időre betekintést kaphatok bizonyos termékek előállításába. Múlt héten a Danone gyárában jártam, ahol először egy nagyon kellemes kerekasztal-beszélgetéssel melegítettünk, aztán meghallgattuk dr. Csíki Zoltán belgyógyász-gasztroenterológus nagyon bölcs és barátságos előadásában, hogy mitől is joghurt a joghurt, hogyan képesek javítani az életminőségünket a különféle baktériumok, s hogy mennyivel jobb dolog a prevenció, mint a már meglévő baj orvoslása.

Dr. Csíki Zoltán

Hiszen sokkal jobb, ha karban tartjuk a belsőnkben élő, közel másfél kilóra taksálható baktériumokból felépülő mikroorganizmust, mintha – részint az egészségtelen táplálkozásnak és a szintén egészségtelen életmódnak köszönhetően – hagyjuk tönkremenni. Azért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk, mert nem csak az emésztésünkért felelnek, hanem az egész szervezetünk egészségének megtartásában is fontos szerepük van. A prevencióban és a már károsodott bélflóra helyrehozásában segíthetnek a megfelelő bacilusokat nagy számban tartalmazó termékek is. A nagyobb mennyiségre azért van szükség, hogy a bacilusok valóban fel tudják venni a harcot a különféle kórokozókkal szemben. Csíki Zoltán kifejtette, hogy a kutatások során arra a megállapításra jutottak, hogy sok étel intolerancia és allergia, sőt bizonyos szempontból az elhízás is a bélrendszer állapotára vezethető vissza.

Az a bizonyos kerek asztal :)

Miután elméletben már nagyon kiművelődtünk, hogy hogyan tehetnénk az egészségünkért, megnéztük, hogy a gyárban hogyan készülnek a különféle tejtermékek.

A Danone 1991 óta van jelen az egykori Budatej gyárában, bár ha egészen pontosan szeretnénk lenni, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy már 1977 és 1979 közötti időszakban is megjelent egy licenc kapcsán – a sokunk által kedvelt citromos és meggye joghurthab ekkor jelent meg az üzletek polcain – majd 1994-ben vette át teljesen a gyárat. A kilencvenes években a cég karrierje a Danette-tel indult, s ma is a cég egyik egyik fontos termékszegmense a tejtermékek előállítása. Ezen kívül vízforgalmazással, bébitápszerrel és klinikai tápszerekkel foglalkoznak. A tejtermékeket az általunk látogatott, 10. kerületi gyárban állítják elő. Miután az öltözőben magunkra húztunk minden, az előírásnak megfelelő védőfelszerelést, egy régi motoros munkatárs, Németh Béla – aki anno az első Danette gépsor mellett bábáskodott – vezetett  minket körbe.

A felismerhetetlenségig beöltözve

A gyárlátogatás alatt láttuk, hogy hova érkezik a friss tej, hogyan ellenőriznek minden bejövő szállítmányt, hogyan fermentálják, fölözik le a tejet. Ezután azt is megnéztük, hogy a különböző termékeket milyen eltérő technikával állítják elő, töltik dobozba, feliratozzák, s nagyobb kiszerelésekbe rendezik. Rájöttünk, hogy hogyan lesz a sima barna műanyagból pudingos kehely, hogyan porszívózzák, tisztítják, fertőtlenítik a készülő termék minden egyes hozzávalóját, milyen technikai megoldással kerül a körcímke a joghurtos doboz aljára. A technikai részletek mellett megtudtuk azt is, hogy bizonyos termékek miért melegen kerülnek bele a csomagolásba, hogy miként pihentetik és hagyják erjedni a már bedobozolt kefirt, amelynek az állaga a nagyjából egy napos pihentetés után éri el az általunk ismert és kedvelt krémességet, s hogy hogyan ellenőrzik a különféle termékek minőségét az előállítás során.

A túránk alatt épp a csokoládépuding folyt melegen s illatozva a barna poharakba, s a szalag mellett állva olyan erősen törtek rám a pavlovi reflexek, hogy hazaérve rögvest betoltam egy nagyobb dobozt belőle. A Nők is követték a példámat, majd a gyerekek szülői történetekhez fűződő kétkedő kíváncsiságával hallgatták a regét, hogy milyen is volt az a bizonyos, soha feledésbe nem merülő citromhab a gyerekkorunk hajnalán.

Az a bizonyos joghurthab:

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.