Sörkifli
Tegnap, vasárnap lévén amolyan klasszikus napot csaptunk. Pihentünk és ettünk. Sütöttem egy tepsinyi meggyes piskótát és végre kipróbáltam Ecet és olaj sörkifli receptjét, amit már a posztolás napján – hála a jó fotónak – olvastam és mentettem. Nagy sikere volt.
Sörkifli
35 dkg BL 80-as kenyérliszt vagy finomliszt
1 tk só
2 dl 3,5 tej
1 dl víz
1 ek sikér (finomliszt használata esetén)
3 tk cukor
2 dkg élesztő
Maldon só, kömény
Az utolsó sorban szereplő hozzávalókon kívül, az összeset belezúdítom a kenyérsütőgépem üstjébe és másfél óra alatt a kelesztett/dagasztott tésztát kapok. A tésztát lisztezett deszkára borítom, négy bucira bontom. Az egyes bucikat tányérnyira nyújtom, 8 cikkre vágom. A cikkeket feltekercselem, kiflikké formázom és sütőpapíros tepsire ültetem. Hagyom kelni őket még vagy negyed órát, aztán egy elhabart tojással megkenem, sóval, köménnyel hintem, majd 185 fokos sütőbe tolom őket.
Szép színesre sütöm.