Kakukkfüves, körtés sertésragu, azaz akcióban a Philadelphia
A héten egy nagyon jó hangulatú sajtótájékoztatón jártam. Már az elején lehetett tudni, hogy a szórakozás garantált, mivel Rákoczi Feri moderálta az eseményt és Buday Péter főzött. A Philadelphia krémsajtokat bemutató főzőprogram alatt sokféle fogással megismerkedhettünk, s az az igazság, hogy én ezeken a bemutatókon mindig kapok valamifajta ihletet. A kenyérre kenhető sajtkrém egyéb felhasználási javaslatai között szerepelt egy gyorsan elkészíthető, körtés pulykaszelet is, ami itthon némi átalakuláson esett át, de az eredmény így is meggyőzőre sikeredett.
Érdekes statisztikai adat, hogy a sajtkrémet nálunk a lakosság közel 85%-a csak kenyérre kenve fogyasztja, holott főzni/sütni is lehet vele. Készíthetünk vele salátaönteteket, különféle ragukat gazdagíthatunk sajtkrémmel, az igazi sajttortához is ez a sajtkrém dukál.
Lássuk én mire használtam első körben egy doboznyi Philadelphiát.
Kakukkfüves, körtés sertésragu
50 dkg sertéscomb
12,5 dkg krémsajt
2 közepes, nem túl puha körte
só
3 tk friss kakukkfű
frissen őrölt fekete bors
5 dkg vaj
alaplé
A combot harapásnyi darabokra vágom. A vajat egy mélyebb serpenyőben felmelegítem, majd a húsokat kifehérítem. Annyi alaplével felöntöm, amennyi pont ellepi és az alaplé pótlása mellett, fedő alatt puhára párolom. Ha az alaplé nem elég sós: sózom. Amíg fő a hús, addig felvágom a körtét, kiszedem a magházát és a hússal megegyező méretű kockákra szelem. A majdnem kész húshoz hozzáadom a körtét és a sajtkrémet, s hagyom, hogy a körte kicsit megroggyanjon, majd friss kakukkfűvel és kevés fekete borssal megszórom.
Rizzsel tálalom.