You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Romani platni

Romani platni

A Ferencváros szívében, a Tűzoltó utcában található a Ferencvárosi Tanoda, ahol a lakáséttermek mintájára egy cigány étterem nyílt. A tanoda szervezésében, az ott dolgozó szociális munkások és néhány vállalkozó kedvű és főzni szerető cigány asszony segítségével működtetett étterem a társadalmi beidegződéseket, előítéleteket próbálja feloldani a gasztronómián keresztül. A választott út remek, hiszen a gasztronómia az adott nép kultúrájának kvintesszenciája. A választott alapanyagok, az elkészítés módja, az emberek, akik elkészítik mind-mind mesélnek az adott nép kultúrájáról, életkörülményeiről.

A Romani platniban rendezett vacsorák nem steril körülmények között zajlanak. Nincsenek nyakkendős pincérek, a konyha és a benne dolgozók nem válnak külön az étteremben étkezőktől. A konyha egy légtérben található az étteremmel, a vacsorát az azt megfőző asszonyok kínálják a vendégeknek, s az utcai élet zajai is beáramlanak.

Az általunk kóstolt ételek finomak voltak, igen laktatóak és beszédesek. A szegényes életkörülmények között is leleményes háziasszonyokról meséltek, arról, hogy hogyan próbáltak a család számára ételt varázsolni az asztalra. A tésztában gazdag ételsorban azonban nem csak a szűkös anyagiak formálta gasztrokultúra csillant meg, hanem az életöröm is, hiszen minden fogás egyedi, stílusos és finom volt.

Az antidiszkiminációs főzőcsoport 15 fős vacsoráira a Romani platni blogján keresztül lehet jelentkezni, ahol a következő vacsorák időpontjai mellett a kóstolt ételek receptjeit is megtalálhatjuk.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Romani platni”

  1. Erzsébet szerint:

    Gyermek koromban előszeretettel étkeztem a szomszéd, cigány Ica néninél. Nagyon jól főzött, eredeti romás ételeket, amik eltérnek a hagyományos magyar konyhától. A családi ünnepeiket sem felejtem el. Kár őket lenézni, sok értékes ember van közöttük.