You are here: Home > Utazás > Temesvár, a felfedezni való közelség

Temesvár, a felfedezni való közelség

Három óra. Ennyi kell csupán Budapesttől, hogy autópályán, kényelmesen Temesvárra érjünk. Románia egyik legpezsgőbb városa túl közel van ahhoz, hogy fel ne fedezzük, itt az idő, hogy egy hétvégi kiruccanásra vagy akár hosszabb időre átadjuk magunkat a városnak, hiszen Temesváron a történelem, a gasztronómia és a jövő hívogat egyszerre.

Temesvár 2023-ban töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa tisztséget, a város régóta készen állt erre a címre. Itt a sétányokra nyíló, meseszépen felújított barokk homlokzatok is azt üzenik: egy echte európai várossal van dolgunk, méghozzá az izgalmasabb fajtából. A város három történelmi központi tere – az Unirii tér, a Szabadság tér és a Győzelem tér – lenyűgöző építészeti egységet alkot. Az Unirii téren egyszerre találkozhatunk katolikus székesegyházzal, ortodox templommal, színes barokk palotákkal, a régi belváros kis utcáiban andalogva egymást érik a századfordulós épületek, szecessziós stílusban emelt polgári otthonok, és ne lepődjünk meg, ha egy-egy kortárs installációval is találkozunk, hiszen a város előszeretettel helyezi új kontextusba az örökségét.

tem1_v

A gasztronómia szintén ezt a sokszínűséget tükrözi. Temesvár konyhája nemcsak román, hanem erdélyi, bánsági és balkáni hagyományokat is ötvöz. A helyi éttermek kínálatában kötelező a ciorbă de burtă, vagyis pacalleves, ami az egyik legnépszerűbb helyi fogás. Ha valaki ennél is rusztikusabbra vágyik, akkor annak feltétlen meg kell kóstolnia a sarmalét, azaz töltött káposztát puliszkával és tejföllel, vagy a mititeit, a füstös, sült csevapra emlékeztető finomságot, friss kenyérrel és mustárral. Akkor még szóba se hoztuk a helyi sajtokat, főleg a juhtejből készült telemeát, amellyel gyakorta találkozhatunk salátákban, pitékben, de önmagában is érdemes rájárni. Aki pedig valami édesre vágyik, annak a papanasi kihagyhatatlan, a helyi túrófánkot, amit tejföllel és áfonyalekvárral szokás asztalra adni. A klasszikus fogások nemcsak autentikus, hanem gyakran kortárs tálalásban jelennek meg a helyi éttermek kínálatában, hiszen Temesváron sok a fiatal séf, akik a 21. századra adaptálják a klasszikus helyi ételeket, mindezt bámulatos minőségben és hangulatos helyeken, legyen az egy borospince vagy egy modern bisztró.

tem2_v

A 21. századi Temesvár ugyanis tudatosan modern. A város zöldítési programjai, az elektromos közlekedés, az új hídprojektek és az újrahasznosított terek (például gyárépületekből lett kulturális központok) mind azt mutatják, hogy a városnak nemcsak múltja, hanem jövője is van. Az új életre kelt Béga-csatorna példája is ezt az elköteleződést mutatja, sétányok, bringaút, szabadtéri mozik és bárkák, vízibickilik teszik élővé, barátságossá a partot, valódi kisvárosi idillt varázsolnak.

tem4_v

Temesvár mindössze három órára van tőlünk. Túl közel ahhoz, hogy kihagyjuk.

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.