Innovatív, friss édességek – itt vannak a chocoMe újdonságai
Az ősz mindig kicsit arról is szól, hogy Mészáros Gábor, a chocoMe atyja az év korábbi részében milyen újdonságokat alkotott. Idén is rendkívül izgalmas tételekkel jelent meg, olyan nóvumokkal, amelyeket a magyar és a nemzetközi szakma palettáján sem nagyon lehet viszont látni. A kakaógyümölcs húsát néhány éve kóstoltuk egy Costa Rica-i kávéültetvényen, forgattuk a szánkban az elképesztően kemény, porcelánszín magot és finoman hántottuk le róla a kicsit kocsonyás, édes, citrusos ízjegyeket viselő gyümölcshúst. Érdekesnek tetszett, jó volt látni, hogy a kakaóbab belsejében – a természet bölcsen – ezzel a rugalmas anyaggal védi a magokat, de soha nem gondoltam volna, hogy töltelékként fogok vele találkozni.
Gábor viszont nem csak rácsodálkozott, hanem alaposan inspirálódott is, az ő fejében a matéria testet öltött, formát és értelmet nyert. A végeredmény, a „Falatnyi étcsokoládé lapocskák kakaó gyümölcshús juice töltelékkel” pimaszul merész és meglepően jó.
A Petit csapat tagja lett a „Falatnyi étcsokoládé lapocskák karamell és yuzu töltelékkel” is. A yuzu gazdag, parfümös citrusossága régóta kedvelt a gasztronómiában, a karamell mindenen átívelő édességét szépen megtöri, karakteresebbé téve az édes ízben rejlő sajátságokat.
A plusz cukor az őszi újdonságok közül többől is hiányzik. A „Hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé lapocskák liofilizált málnával” nem nagyon igényel magyarázatot, a liofilizált, azaz fagyasztva szárított málna régi nagy kedvenc, mondhatni húzónév a szakmában, nem is csoda, ez az eljárás pont attól is zseniális, hogy a friss gyümölcsre jellemző gazdag íz szinte sértetlenül megmarad. A testes étcsokoládé biztos és jó partnere a málnának, a savasság szépen kidomborodik, de egy pillanatra sem válik zavaróvá.
A drazsírozott termékek közé is bekerült egy “mentes” újonc, a tökéletes ízélmény mellett a kalóriatartalma kellemesebbé vált, egy-két szemmel szinte bármilyen diétába beleilleszthető. Az „Étcsokoládé drazsé szicíliai mandulával, hozzáadott cukor nélkül” fő jellemzője az áthatóan otthonos, gyerekkort idéző kakaósság, amelyhez nagyon jól passzol a roppanós textúrájú, magas minőségű szicíliai Tuono mandula.
Az innováció azonban nem csak az új termékek születésében figyelhető meg, Gábor ügyel arra is, hogy a vevő igényeknek és a saját elképzeléseinek megfelelően alakítsa a meglévő szortimentet, így az őszi szezontól az összes táblás tejcsokoládé – az Entrée-tól a Carré-ig – 41% helyett 43% kakaó szárazanyagtartalommal rendelkezik majd az intenzívebb csokoládés élmény elérése végett.