You are here: Home > Fesztivál > Audi-Dining Guide Gála – egy hét múlva kiderül, hogy kiket ítéltek a legjobbaknak

Audi-Dining Guide Gála – egy hét múlva kiderül, hogy kiket ítéltek a legjobbaknak

Évek óta volt bennem egy finom fenntartás a Dining Guide gálával kapcsolatban. A sokszor megénekelt gasztroforradalom valóban kitüntetést érdemlő sztárjai minden évben megkapták a nekik járó jutalmat és kezdtem magam úgy érezni, mint az Oscar gála éjszakáin: borítékolni tudtam a nyerteseket.

Végre a szervezők is felismerték, hogy a magyar gasztronómia állócsillagai nem mennek sehova, itt váltják meg – a mi ízlelőbimbóink örömére – a világot, azonban a lokális éttermiség, a vendéglátás folyamatosan megújul, újabb és újabb trónkövetelő zsenik születnek, megkerülhetetlen vonzáspontok alakulnak ki, amelyeknek helyet kell biztosítani azon a bizonyos pódiumon, ahol eddig a nagy öregek szorongatták a jól megérdemelt plaketteket.

A felismerésnek köszönhetően az idei gála biztosan tartogat meglepetéseket, lévén a nagyok átköltöznek a Best of the Best nyújtotta olimposzi magaslatokra és a többi, eddig 10 helyet értékelő kategóriák most valóban lehetőséget nyújtanak majd a hüledezésre és a könyv gyakorlati hasznát is növelik. Megszületik a Michelin adta küldetés: ujjunkat a megfelelő oldalak közé téve körözhetünk a városban és Magyarország turisztikai régióiban, hogy a könyvet összeállító ítészek állításait mi magunk is ellenőrizhessük egy kirándulás vagy egy városi csavargás, családi ebéd kapcsán.

Egyszóval: kalaplengetés, ideje volt és szuper, hogy sikerült meglépni!

Az idei kiadvány készítésekor kb. 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 helyet látogattak meg a tesztelési időszakban, amely egy bő fél évet ölelt fel és 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. Egy teszt előkészítésekor a Dining Guide a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatok begyűjtését is elvégzi, amelyek a séf biográfiájától kezdve, az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról és minden releváns információra vonatkozhatnak. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) kóstolnak, általában 3-4 fogást. Ahogy fogynak a fogások úgy alakulnak, frissülnek a listák, majd a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend.

A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező 2-3 Michelin csillagos séfek segítségével állította fel a TOP10 ranglistáját és ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év Étterme Díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát. A Michelin-nél 36 évet eltöltő igazgató/inspektor az élete folyamán több mint 10 000 étterem teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.

Az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála minden évben a gasztronómiai élet egyik csúcseseményének számít. A Gálákon az adott év TOP10 listájára kerülő éttermek és a Díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a gálán. A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az előkelő második helyezést szerezte meg. Táljaikat, a versenyszabályzatnak megfelelően csak a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a hazai Bocuse D’Ore Európa bajnoki ezüstérmes csapata először készítik el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen 500 adagban.

SCS_7589_v

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.