Téli gincsodák hideg estékre és ünnepi alkalmakra
A gin ugyan az elmúlt nyarak legnagyobb sztárjává nőtte ki magát, de ez nem jelenti azt, hogy csupán ez az egyetlen évszak, amikor tündökölhet. A borókás párlat számtalan téli koktélben is megcsillogtathatja “tudását”, megmutathatja, hogy min mindenre képes akkor is, ha kint mínuszok vannak és jégvirágba borulnak az ablakok.
A gin az ünnepek italává is nemesedhet, a közeledő karácsony és szilveszter fényét ezzel az itallal is tovább növelhetjük. Ehhez hoztunk most pár üdítően friss, ötletes koktélt, amelyeket otthon is könnyen el lehet készíteni, csak egy shaker (vagy befőttes üveg), valamint egy shot-os pohár kell hozzá és indulhat is az otthoni mixerkedés.
Mrs. Millicent’s Christmas Special” – Szakály Péter Soma koktélja
Szükséges eszközök:
30 ml-s rövides pohár
3 dl-s befőttesüveg
citromfacsaró
szűrő, kés, hámozókés, cseppentő/pipetta (opcionális), jégkockatartó, egy szélesebb és egy szűkebb szájú műanyag pohár, pezsgőspohár (kehely)
Hozzávalók és azok elkészítése:
- 1 rövides pohárnyi (30 ml) Christmas infused Mrs Millicent gin
- 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) Cointreau
- 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) frissen facsart citromlé
- 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) karamell szirup
- 5 csepp 20%-os tengerisó oldat (opcionális)
Christmas infused Mrs. Millicent gin: 3 dl-es befőttesüvegben, 100 ml Mrs. Millicent ginbe áztassunk be 2 fahéjrudat, 8-10 szem szegfűszeget, 2 csillagánizs magot, majd hűtőben tároljuk 16-18 órán keresztül, utána szűrjük le.
Karamellszirup: két lábasba beleöntünk 1-1 pohár kristálycukrot, az egyik lábasban lévő cukorhoz hozzáadjuk egy fél citrom levét (ezt fogjuk karamellizálni), a másikhoz 1 pohár vizet öntünk, majd egyszerre kezdjük el a két lábas tartalmát közepes lángon melegíteni. A karamellizálni kívánt cukrot a citromlével folyamatosan kevergetjük, a cukorszirupot elég néha megkeverni. Amikor a karamellizálandó cukor megolvad, és a teteje habos lesz a teteje, addig kevergetjük, amíg barna, karamellszínű lesz. Ezután több részletben adjuk hozzá a 6-8 percig forralt cukorszirupot,és még 5 percig kevergessük, majd adjunk hozzá még 1 pohár vizet és azzal is keverjük el. A kapott szirupot hűtőben tároljuk.
20%-os tengeri só-oldat: 20 g tengeri sót oldjunk fel 80 g (80 ml) vízben.
A koktél elkészítése: A szélesebb szájú műanyag pohárba összeöntjük a hozzávalókat, majd a szűkebb műanyag pohárral egymásba illesztve 10-12 db jéggel, 12-15 másodperc alatt összerázzuk, és a pezsgős kehelybe szűrjük. Narancshéjjal díszítsük tetszés szerint.
„Jewel of a New Era” – Bús Atilla díjnyertes koktélja, a Mrs Millicent első, budapesti koktélversenyének győztes alkotása
Hozzávalók:
40 ml Mrs Millicent
40 ml sárgarépalé
15 ml citromlé
20 ml mézvíz (1:1)
70 ml Tonic Yuzu
Elkészítés: shake
Díszítés: orchidea parfüm
Pohár: long drink
Jég: collins vagy kocka jég
Koktél elkészítése: Az összes összetevőt (a tonik kivételével) belemérjük a shakerbe, hozzáadunk egy marék jeget, jól lezárjuk, majd 12-15 másodpercig rázzuk. A long drinkes poharat megtöltjük jéggel, a jéghidegre shakelt italunkat jégre szűrjük és felöntjük tonikkal. Befejezésként egy fehér orchideával díszítjük.
Orchidea parfüm recept és elkészítésének a módja:
40 ml jojoba olaj
80 ml desztillált víz
10 csepp geranium illóolaj
8 csepp ylang-ylang illóolaj
8 csepp orchidea illatolaj
Parfüm elkészítése: Az összetevőket egy légmentesen záródó tároló tégelybe csepegtetjük és 24 óráig hagyjuk összeérni az illatokat. Használat előtt összerázzuk és a pohár oldalára/nyakára fújjuk.
„Blåbärsdryck” – Kohlbauer Martin koktélja (A verseny második helyezettje)
40 ml Mrs Millicent gin
40 ml házi áfonyapüré
20 ml rozmaring szirup
20 ml frissen facsart limelé
Top szóda
Elkészítés: Az összetevőket fagyasztott áfonyával és home made jégkockával együtt egy befőttes üvegben shakeljük. A legegyszerűbb long drink pohárba öntjük és feltöltjük szódával. Díszítésként egy rozmaring ágra szúrok 3 db friss áfonyát.
„Me, myself & EYE” – Kovács István koktélkreációja (3. helyezett)
Hozzávalók 3 adag italhoz:
3 rész (90 ml) Mrs Millicent gin
1 rész (30 ml) BESTILLO Gönci Barack pálinka
2 rész (60 ml) frissen facsart limelé
3 rész (90 ml) lime szirup
3 rész (90 ml) szóda
Díszítés: grapefruit szelet
Lime szirup elkészítése: A cukrot a vízzel és a lime reszelt héjával összeturmixoljuk, majd leszűrjük. 100 g kristálycukor, 100 ml meleg víz, 1 egész lime héja (apróra reszelve, a fehér része nélkül)
A koktél összetevőit egymáshoz öntjük, majd jéggel együtt összemixeljük. Gin és pálinka harmonikus találkozása rajzolódik ki előttünk. Hosszú pohárban, jégre töltve tálaljuk, egy grapefruit szelettel dobjuk fel az italt.










