You are here: Home > Termékekről > Beporzó hadművelet: óriás falfestménnyel, méhlegelőkkel a városi biodiverzitásért

Beporzó hadművelet: óriás falfestménnyel, méhlegelőkkel a városi biodiverzitásért

Óriási festmény készült az elmúlt hetekben a szegedi Vág utcai fűtőmű falára. A különleges alkotás a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program “Beporzó Hadművelet” kezdeményezése keretében készült el. A projektben városszerte 10 helyen létesült vadvirágos méhlegelő és 5 helyszínre került méhecskehotel a beporzók és a városi biodiverzitás népszerűsítése érdekében. 

A csaknem 500 négyzetméteres óriási falfestmény a Muralpaint csapat, Marton Ákos és Vinkó Leó keze munkáját dicséri, a művészek több mint négy hétig dolgoztak alkotásukon. A 2020 tavaszán indult szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS street art program a városképbe kevésbé illeszkedő ipari épületek környezetközpontú újraértelmezését, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. A festmény létrejötte nem öncélú, minden esetben kiegészül a kép témájához kapcsolódó, a helyi lakosság bevonásával megvalósuló közösségi eseménnyel, mint például fecskefészek készítés vagy szabadtéri mozi. A komplexitását tekintve Európában egyedülálló barnaövezeti rehabilitációs program keretében ezzel együtt már 4 szegedi fűtőmű épületét díszíti óriás falfestmény.

A falfestményen túl városszerte tíz helyszínen alakítottak ki virágos méhlegelőt a projektet támogató Syngenta méhlegelő magkeverékének felhasználásával. Továbbá 5 méhlegelő mellé kihelyeztek egy-egy rovarhotelt is, amely olyan, mesterségesen létrehozott beporzóbarát eszköz, ahol e fajok elsősorban búvó- és peterakóhelyre találhatnak. A projekt minden helyszínére egy-egy, a beporzó rovarok és életmódjuk megismertetését segítő, QR-kóddal ellátott információs tábla is került. Az együttműködés részeként a Mondolo blogján rendszeresen olvashatnak az érdeklődők a beporzókkal kapcsolatos témájú írásokat, kezdve azzal, hogy milyen fajok tartoznak ide, milyen tévhitekkel kell leszámolnunk velük kapcsolatban, mit tehetünk értük városi környezetben.

Óriás falfestmény 2_v

Mi is az a méhlegelő mix?

Az itt elvetett méhlegelő mixet hosszú évek óta használják pozitív tapasztalatokkal a mezőgazdaságban: a Syngenta 2009-ben indított Operation Pollinator programja keretében eddig összesen 40 ezer hektáron telepítettek felhasználásával élőhelyeket mezőgazdasági termelőkkel, üzemekkel együttműködve hazánkban. Világszerte pedig már 10 millió hektáron használják. Sokéves vizsgálatok alapján megfigyelték: a rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok számára is megfelelő táplálkozó- és szaporodóhelyet jelentenek ezek a területek.

Óriás falfestmény_v

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.