You are here: Home > Termékekről > Pezsgőzni jó

Pezsgőzni jó

Most, hogy a Nők a 16 életévük betöltésének célegyenesére ráfordultak, azaz napok választanak el minket a Sweet Sixteen-től, elméláztam, hogy milyen módon ünnepelhetném meg, hogy eddig elnavigáltam őket.

Erre adott jó választ a héten a Lidl és Garamvári pincészet, akik egy izgalmas sajtótúra keretén belül mutatták be a VinAgora aranyérmes pezsgőiket, és azt a pezsgőt, amely a nemzetközi borverseny nagy és erős mezőnyében, a saját tételeik közül is kiemelkedve, nyerte el a Champion díjat.

lidl6

Kicsit fussunk előre: A Pannon Imperial Extra Dry-ra büszke is lehet a forgalmazó és a gyártó is, hibátlan, magas minőségű pezsgőjük született, kerek, krémes, lágyan, apróbb buborékjai kényeztetőek, ízei finomak, megfelelően élesztősek, kortyolva az ember jó beszélgetéseket társít hozzá, lassú délutánokat, barátokat, kitűnő, méltán ünnepelendő eseményeket.

A pezsgő nem véletlenül sikerült ilyenre, az együttműködő partnerek tudatos döntése volt, hogy egy magas minőségű, de elérhető áru pezsgőn keresztül mutassák meg a nagyközönségnek, hogy mit jelent, ha egy pezsgő tradicionálisan, palackban érlelt.

A folyamat egyébként a Garamvári Pezsgőpincészet budafoki üzemében jól lekövethető, a balatoni birtokon előállított csendes borokból itt készülnek ugyanis a pezsgők. A csendes bort az üzemben először a megfelelő minőségű pezsgőspalackokba töltik (ebben vesszük majd le őket a bolt polcairól), majd jön a titok, a furmány, amitől a már kierjesztett ital újra erjedésnek indul, és a palackban megszületnek majd a buborékok: jön a Tirage likőr, amiben – az Imperial esetén – egy Champagne-ból származó fajtaélesztő, bor és cukor található.

Majd koronazárat nyomnak a pezsgősüveg tetejére és olyan halmokba rendezik őket, amely megkönnyíti a későbbi munkát, ami ezzel a fajta, palackos erjesztésű pezsgővel azért akad. Egy úgynevezett giropalette rendszerben helyezik el az üvegeket, egyszerre ötszázat, a bála sarkára kerül egy indikátor üveg, amelynek áttetsző anyaga láttatni engedi, hogy hogyan ülepszik le az élesztő, alakul ki az a finomseprő, ami a pezsgő érik, alakul.

Csendet kérünk! Most készül a pezsgő, születnek a buborékok, alakul az íz.

Csendet kérünk! Most készül a pezsgő, születnek a buborékok, alakul az íz.

Ennek a rendszernek hála géppel, „bálánként” mozgathatók az üvegek, amikor arra az érési folyamat során szükség van. A pezsgőt ezek után előkészítik a degorzsáláshoz. Régen rázóállványokon tették, ma ezeket a palettákat forgatják át és sok üveget egyszerre ráznak, hogy az élesztőmaradék a koronazárra leülepedjen, és eltávolítható legyen.

Nem kevés pezsgő készül.

Nem kevés pezsgő készül.

Amikor már ez megtörtént (éljen az átlátszó tesztüveg a bála szélén), akkor jön a degorzsálás, amihez az üvegek nyakában a pezsgőt megfagyasztják, majd a koronazár eltávolításakor a fagyasztott – élesztőmaradékos – pezsgő-jégdugó távozik az üvegből. Ekkor kap az ital még egy úgynevezett expedíciós likőrt, amely az édességét állítja be, majd jöhet a klasszikus pezsgősdugó, amit a szép drótkosár fog rá biztonsággal az üvegre.

lidl5

Innen már csak egy kis forgatás van hátra, hogy a likőr és a pezsgő tökéletesen elkeveredjék, és nagyjából meg is született a pezsgőnk. 

lidl7

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.