You are here: Home > Könyvről > Durrellék titkos élete

Durrellék titkos élete

Nem tudom, ki hogy van vele, de én Gerryvel, Korfun nőttem fel. Nagyjából 10 éves lehettem mikor egy nyári szünetben berobbant az életembe Gerry és az ő furcsa famíliája. Nekik köszönhetően hangosan nevetve olvastam át az egész nyarat, miközben menthetetlenül megszerettem a Mamát és a gyerekeit, a korfui kolónia megannyi tagját, és egy picit közelebb kerültem az állatvilághoz is.

Gerald Durrell fantasztikus könyveit a kényszer szülte, ebből tudta fedezni az állatkertjének költségeit, de azért – valljuk be – a gördülékeny, jó humorral, kellő öniróniával és nagyszerűen szelektáló memóriával megírt történeteiből nem a keserves izzadságszag, hanem egy életigenlő, jó tollú szerző lendülete árad.

durrell1

Nem véletlen, hogy a mai napig utánnyomják a könyveit, hogy a Korfu trilógia már fiatalkorában – a könyv megírását követő években – rengeteg embert ösztökélt arra, hogy felfedezze a szigetet, ellátogasson Görögországba, megismerkedjen a hellyel és a villákkal, ahol Durrellék varázslatos élete zajlott.

A könyvek mellett számos sorozat is született, a legtöbb Gerry könyveit véve alapul, ám az utóbbi években az itv angol csatorna leforgatott egy ennél sokkal realistábbnak tűnő változatot, amelynek az alapját Michael Haag dokumentumokra épülő, a valóságot elmesélő könyve adja.

Haag könyve lehetne rettentően illúzióromboló, hiszen a gyermeki látásmód, a megszépítő messzeség és a csak szépre emlékezés képességével megáldott Gerry valóban a földi paradicsomot festette le, de erről szerencsére szó sincs. Haag sokkal inkább kiegészíti Gerry színes történeteit, beleszövi a valóság szálait ebbe a színes álomkabátba, megmutatja a szereplők valódi arcát, tovább finomítva a már jól ismert karaktereket.

Nagyon érdekes a felvezetés, az indiai évek bemutatása, amelyről eddig az olvasóknak fogalmuk sem volt, hiszen egy esős nyári angol délutánnal indul Gerald Durrell első Korfu-könyve, a Családom és egyéb állatfajták, és ugyan utal néha a Mama indiai múltjára, de részleteket vagy nem tud, vagy nem akar megosztani az olvasóival.

De nem csak a szűk család történetének töredékes részei kerülnek kiegészítésre, hanem a többi szereplő életéről szintén jóval többet megtudunk. Nagy értéke Haag könyvének az is, hogy a sok plusz információ mellett, szépen elvarrja a szálakat, kerekre zárja az egyébként hatalmas Durrell életművet.

Michael Haag könyvét a megrögzött rajongóknak ajánlom, azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy mégis hányban született a Mama, hogyan kerültek haza Indiából, kinél tanult Theo, mi lett Szpiróval a háború után, és vajon ki is az a Nancy, akiről sosem olvastunk, mégis fontos tagja volt a családnak.

durrell2

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.