You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Közérthető, minőségi fogások a Várbazárban

Közérthető, minőségi fogások a Várbazárban

Múlt héten egy izgalmas, étlapbemutatóval összekötött sajtóvacsorán voltam a Bárkert Bistroban. Nem először jártam erre, igaz eddig mindig sajtóesemények helyszíneként szerepelt a naptáramban és az életemben, és sok esetben az esemény elvitte a figyelmemet az egyébként nívós cateringről, bár a jó kávéjukat már megjegyeztem magamnak.

Mivel a kollégáim közül nem csak nekem voltak a hellyel kapcsolatban érintőleges emlékeim, ezért a tulajdonos, Zámbó Laura – nagyon bölcsen – idejét látta, hogy a szaksajtó számára bemutassa a helyet, hogy végre önmagáért látogassunk el a Bárkert Bistroba.

Az est folyamán nem csak a szezonális kínálattal kecsegtető, izgalmas fogásokkal teli új étlappal ismerkedhettünk meg, hanem Laura – igazi háziasszonyként – kalauzolt végig minket a gasztronómiával újra és újra összekapcsolódó pályafutásán, és az étterem történetén. Majd bemutatta azt a koncepciót, amely mentén a hely az ő 2018-as megjelenésével elkezdte átalakulását, és olyan arculatot öltött, amilyennek Laura ezt az impozáns térben lévő laza, de minőségi helyet megálmodta.

Bár ezek alapvetően nehezen összeegyeztethető fogalmak, a végeredmény mégis kecsegtető. Kozmopolita, szabad, könnyed hangvételű, szerethető, a minőségből nem engedő étterem született, amelyet ez a sok elvárás nem tett ambivalenssé, sokkal inkább egyfajta minőségi közösségi térré formált, amelyben – ha nem is bármi, de – sok minden megtörténhet.

Az étlap teszteléskor könnyű dolgunk volt, csupa olyan finomság került elénk, amelyet – annak ellenére, hogy fekete öves gasztrós újságírókról beszélünk – még fotózni se nagyon akartunk, inkább kóstolni, ismerkedni az ízekkel.

A bisztróhangulat az ételeken is jól érződött, a Laura által bölcsen meglazított szigor a fogások megjelenésen is enyhített, fiatalos tálalásban kerültek elénk az őszi ízek. Rusvai Attila konyhafőnök a külföldi vendégek és az egyre szaporodó törzsvendégek, a hús az étrendjükből mellőzők igényeit is szem előtt tartva alakította az ideális terjedelmű étlap kínálatát.

Az új menünél megőrizte Bárkert cézár-salátáját, ami igazi favorit, a sokak által kedvelt marhatatárt, ami mellé marinált zöldségeket kínál, a Bárkert gulyáslevesét, étlapon hagyta a rántott bébicsirkét, ami burgonyapürével és tejfölös uborkasalátával kerül a vendégek elé, valamint a szinte már ikonikus csirkepörkölt is maradt, amelyhez rendhagyó módon zsemlegombócot kínál.

A klasszikusok mellé pedig szépen felsorakoztak az újdonságok. A kecskesajtos sütőtök gratin, amit egy kis szarvasgombával tesz pikánssá, a grillezett kacsamáj, amelyhez elképesztően jól passzol ízben és textúrában is a zöld dió, yuzuval vagy málna vinaigrette-tel ízesített friss saláta, a gyöngytyúkból készített consommé, amihez házi torteloni dukál, illetve a gyömbéres sült karottából készített leves, vagy a lassan sült mangalica oldalas, amit konfitált babbal, füstölt kápiával, marinált zöldségekkel kínálnak.

Grillezett_kacsamáj_zöld_dióval_homoktövissel

A húsimádók választhatják az angus hátszínt, amit kakukkfűvel megbolondított burgonyapürével és grillezett pak choi-jal tálalnak, nekik készült a báránysült is, amihez paradicsomos kuszkusz dukál. A halat kedvelők számára ideális választás a fleur du sel-lel meghintett branzino filé, ami mellé batátapürét és az – érthetetlen mód oly ritkán feldolgozott – patisszont társított a séf.

Tengeri_süllőfilé_batátapürével_vajas_patisszonnal

A vegetáriánus fogások közül érdemes megemlíteni a körtés, kéksajtos rizottót, vagy a bivalymozzarellával töltött céklaraviolit gránátalmával, illetve a szezámos tofut, amit – szintén érdemeihez képest kevésszer felhasznált – csicseriborsóból készült ragu tesz teljessé.

Bárkert_Kecskesajtos_sütőtökgratin_szarvasgombával

Ha pedig desszertre vágynánk, a Bárkert azzal is készült. A már említett, remek kávé mellé kérhetünk házi krémest, a szintén folyamatosan étlapon lévő túrógombócot, vagy a szezonalitás jegyében, egy melengető, gesztenyével, forralt bor sorbet-val kiegészített csokis desszertet.

A vacsora tanulsága számomra az volt, hogy akárcsak a szállodák éttermeinél, a város ikonikus pontjain lévő éttermeknél sem szabad sztereotípiákból kiindulni, legyintve lemondani a vélelmezett árak miatt egy ideális vacsoráról, hanem adni kell egy esélyt, hogy a hely megmutathassa valódi arcát. Pont, mint a Bárkert.

(Képek: Balkányi László)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.