You are here: Home > Sör és korcsolya, Termékekről > Élő sörgyári történelem

Élő sörgyári történelem

Mindig is vonzottak a gyárak. Tizenéve, kezdő bloggerként – elsők között – a Dreher hívott meg magához, hogy megmutassa a hatalmas, fénylő réz üstjeit, körbevezessen a kőbányai birtokon, és én ott nem csak ezzel az épülettel kötöttem örök barátságot, hanem egyszer és mindenkorra elkötelezett rajongója lettem a gyáraknak.

Azóta a világ számos pontján jártam számtalan gyárban, de örömmel térek vissza minden egyes alkalommal a Dreherbe. Múlt héten is náluk jártam, kicsit ünnepelni, hiszen idén 165 éves a gyár, amelynek komoly és izgalmas múltja mellett a jelene is meglepően fordulatos.

A múlttal kapcsolatosan nagyon kellemes és jó beszélgetést folytattam a Dreher muzeológusával, Dr. Török Róberttel, aki hosszan és élvezettel mesélte el a magyar sörgyártás történetét, amelyben a Drehereknek megkérdőjelezhetetlenül fontos szerep jutott.

dreherketto

A történetet szerencsére nem csak én ismerhettem meg, egy – a sörgyár kincseinek töredékét – felvonultató időszaki kiállítás keretében, most minden a Dreher túráin résztvevő vendég megtekintheti a 165 évet lekövető, azt bemutató kiállítást. A vitrinekben igazi kincsek lapulnak. Nem csak a Corvin áruháznak szállított sörök lajstomfüzetét, sördal-kottát és egyéb antik érdekességeket láthatunk, hanem a gyerekkorunkból oly jól ismert tárgyi kultúra elemei is sorra szépen visszaköszönnek.

dreherharom

Külön érdekessége a két hónapos kiállításnak az 1979-ben létrehozott Söripari gyűjteményben lelt makett, amelyet a gyár egykori dolgozója készített, jó eséllyel szabadidejét áldozva az aprólékos munkára.

De nem csak a múlttal foglalkoztunk behatóan, a múlt hét két sör debütálásáról is szólt: a gyár bemutatta a zöldteával ízesített, könnyednek tűnő, de jelentős alkoholtartalommal bíró, harmonikus, szerethető sörét a Fúziót. Illetve a közönség a múlt hét végi rendezvényen kóstolhatta először a tradicionális angolszász alapokon nyugvó Kalandor IPA sört, amely egy teljesen más, karakterében, hangulatában a Fúziótól messzemenőkig eltérő ital. A karakteres és testes Kalandor IPA szűretlen, kesernyés frissítő sör, amely Kazbek, Citra és Chinook komlóval készül. Ez a variáns limitált ideig kóstolható lesz a Dreher partnersörözőiben.

dreheregy

A 165. évfordulóra a Dreher plakátpályázat kiírásával is készült, amelynek pályaművei közül most sok megtekintető – a Hordófejtő épületében berendezett – időszaki kiállítás mellett, illetve a hét végén a verseny győztesét is kihirdették: a fantáziadús plakátok között Lőrincz Attila Welcome Budapest plakátját találta a legjobbnak a zsűri.

dereherplakat

Ha pedig a Facebook stílusában szeretnénk megismerkedni a Dreher történelemmel, mostantól ez is lehetséges. A sörgyár oldalán megtalálhatjuk a múlt modern köntösbe öltöztetett darabját, amely igazán élvezetes módon meséli el a Dreher gyár történetét.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.