You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Vidám paradicsomok a tányéron

Vidám paradicsomok a tányéron

A paradicsommal való viszonyom életem első 24 évében meglehetősen nehézkes volt. Anyáék imádták ez zöldséget, számomra is több formában és többször kínálták, ám bármilyen alakot öltött a nyers zöldség, bennem sosem talált lelki társra.

Főtt formájában boldogan ettem, paradicsomos káposztának, paradicsomos krumplinak , a hőn imádott paradicsomleves képében bármikor jöhetett. Anyáék egy idő után feladták, és alapvetően én is felkészültem egy nyers paradicsomtól mentes felnőtt korra. Amikor egy nyári napon, a munkahelyemen, Kinga barátnőm kicsomagolta a zámori telkükről hozott zöldségeit,  és nekem megcsapta az orromat az az édes, napérlelte, semmivel össze nem téveszthető illat. Egy életem, egy halálom alapon kértem egy szemet.

A narancssárgás, érett, de mégis kellően ress, apró koktélparadicsom korábbi társainál sokkal jobban teljesített, Kinga édesapjának féltő gonddal nevelt, éretten leszedett zöldsége nyomán felhorgadt bennem a vágy a jó paradicsomra, és lassan, de biztosan elkezdtem végigtesztelni a teljes kínálatot.

Anyáék nagyokat röhögtek rajtam, hogy 24 év restanciáját kívánom egy nyár alatt pótolni, holott én csak kerestem azt az ízt és állagot, amellyel a zámori paradicsom meggyőzött arról, hogy van értelme barátkoznunk.

Nem meglepő módon a koktélparadicsomok között leltem meg a nekem legjobban ízlő példányokat, ma is ezen élek, bár azóta a teljesen érett lucullus és az ökörszív paradicsom szintén helyet követelt magának a tányéromon.

Az egykori felismerés öröme fogott el a napokban, amikor megismerkedtem a Vidám paradicsom gazdag ízű, érett, roppanós koktélparadicsomaival, amelyet a Nőkkel versengve faltunk. A jelek szerint a Vidám paradicsomnál Kinga papájához hasonló elveket vallanak: összegyűjtött esővízzel locsolják a paradicsomot, nem permetezik és a palántákat a természet is gondozza, hiszen méhek porozzák be.

paradicsom_v

Mivel hazai termékről van szó, így nem éretlen és vízízű német vagy holland wasserbombe landol a tányérunkon, hanem falatnyi boldogság, amelyet bőven elég érett állapotában leszedni, úgy is időben a boltba kerül.

A Vidám paradicsom valóban a falatnyi örömöket gondozza, négy fajta paradicsomot termesztenek: klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Felhasználásuk sokrétű (már ha megérik), készíthetünk belőlük salátát, tehetjük kevert salátákhoz, alkothatunk a grillzöldségek, grillhúsok mellé salsát, adhatjuk gazpachohoz, tűzhetjük nyársra, vagy csak ehetjük magában, kedvünk szerint.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.