You are here: Home > Könyvről > Ezek az oroszok!

Ezek az oroszok!

Az utóbbi heteimben szinte minden szabadidőmet Oroszországban, illetve Szovjetunióban töltöttem. Képzeletben. Utaztam könyvvel és sorozattal, a század eleje felől és a század vége felől közelítve figyeltem a bolsevik hatalmat, az átvétel zűrös korszakát, és a kialakulófélben lévő, épp csak megszilárdulni látszó rendszer már felfedezhető hibái, buktatói felfedő könyv jól előre vetítette a Csernobil sorozatban feltárt katasztrófa okait is.

Nagyon izgalmas dolog volt satuba fogni azt a rendszert, amely részben még az én életemre is hatással volt. Helen Rappaport könyvét, a Romanov dinasztia végnapjainak precíz leiratát először félve vettem kézbe, a néhány hét történetét elmesélő súlyos könyv elsőre meglepett, a tudvalevőleg a világtól elzártan tengődő egykori uralkodó család történetének záróakkordjához soknak tűnt az oldal, sűrűnek a szöveg. Ám, ahogy olvasni kezdtem, úgy szippantott be Jekatyerinburg, úgy róttam az öt szobányi levegőtlen magánzárkát az összes Romanovval.

Helen Rappaport rendkívül gördülékenyen írta meg a történetet. Mondhatni történelemkönyvi precizitásra törekedve vette végig annak a néhány hétnek az összes vetületét, egymás melletti dimenziókban futtatva a család egyes tagjainak egyéni sorsát (már ha ebben a helyzetben beszélhetünk ilyenről), megmutatván a szolgálók, az őrök, a helyi Cseka (a későbbi KGB), a Szovjet, a városban időző, a cári család menekülését tervezgető követek életét. De nem ragadt le a Szibéria határában meghúzódó városban zajló eseményeknél. Elemző tekintete elől nem menekülhettek a család rokonai, az ő gondolkodásukba, pálfordulásuk okait feltárva kapunk betekintést, amely tekinthető politikai nagyvonalúságnak, de inkább csak szépen példázza azt, amikor az egyéni érdekek minden mást felülírnak.

Helen Rappaport történetmesélése – a sok információ és kitérő ellenére – feszes, A Romanovok utolsó napjai jó kiegészítése lehet bármelyik, a kort boncolgató történelmi könyvnek, de önmagában is élvezetes olvasmány.

rom

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.