You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > A hatpöttyös katica – minőségi menza Székesfehérvár szívében

A hatpöttyös katica – minőségi menza Székesfehérvár szívében

Az idei év egyik első meghatározó gasztronómiai élményét a hétvégi fehérvári Bormustra adta, amelyhez egy nagyon kellemes ebéd is társult. A boros fesztiválok csodája, hogy az ember az adott városba utazva kicsit kirándul, körülnéz, felfedez, és jó esetben talál magának egy ideális éttermet is, ismerkedik a helyi konyhával, és ha szerencséje van, nagyon szép történetekbe fut.

Ez történt velünk is, a negyedik Fehérvári Bormustrára igyekezve, Szabó Edit értő ajánlásának köszönhetően megismerkedhettünk Verával és az ő megvalósult álmával, a hat éve működő Hatpöttyös étteremmel, amely megváltozott munkaképességű és sérült emberek számára kínál lehetőséget a minőségi munkavégzésre.

A legszebb üzenet

A legszebb üzenet

Már maga az elképzelés is szívmelengető, hogy van, aki nem csak felméri és látja a problémát, hanem valóban tesz ellene, pontosabban tesz azért, hogy ezeknek az embereknek lehetőséget biztosítson a legteljesebb életre. Az már külön öröm, hogy mindezt a gasztronómia berkein belül tervezi és tudja végrehajtani.

Vera elképzelése ugyanis az volt, hogy egy egészen más típusú menzát mutasson meg a fehérváriaknak, mint amit addig ismertek. Újfajta napi menüvel szerette volna bevonzani őket, visszahozva a régi magyar ételeket, a gyerekkor kedvelt ízeit, a hagyományos házias konyha fogásait kínálva vendégeinek. Az elképzelés tökéletesnek bizonyult.

Ma már szinte mindig tele a Hatpöttyös, az ebédmenü hétköznapokon a környék munkavállalóit csábítja ide, szombatonként viszont a családosoké az étterem, a klasszikus fogásokat előszeretettel választják kicsik és nagyok egyaránt. Vasárnap Veráék zárva tartanak, ez a nap a családé, a pihenésé, hogy hétfőtől újult erővel tudják fogadni a törzsvendégeiket. Akikből szép számmal akad.

Ugyanis a kezdeti – javarészt megalapozatlan – félelmek után, a fehérváriak szívükbe zárták a helyet és az itt dolgozókat, akik között akadnak legendás alakok. A betegségekből fakadóan ugyan van fluktuáció a személyzet soraiban, de mindenki lelkesen, mosolyogva lát vendéget, főz a konyhán.

A helyben rejlő varázserőnek része Halász Imre séf, aki évek óta erős bástyája a Hatpöttyösnek, szívvel-lélekkel készített fogásai Budapest bármelyik felkapottabb éttermében megállnák a helyüket. Imre nem csak elhivatott, a szakmájában folyamatosan fejlődő konyhafőnök, hanem nagyon jó mentora, tanára a keze alatt dolgozó konyhai személyzetnek.

Vera és Imre

Vera és Imre

Az étterem az elmúlt években olyan sikereket ért el, hogy a Hatpöttyös már nem csak a saját éttermében kínálja a fogásait, hanem iskolai menzát tart fent, borvacsorákat szervez és számtalan helyi rendezvényen, esküvőn adja a cateringet.

Az általunk kóstolt menüsorban is igazi gyöngyszemekre bukkantunk. Az előételként kínált, tésztakosárkába felhalmozott lazactatár üde, friss citrusossága, a zöldfűszerekkel beállított, tökéletes harmóniája, hibátlan textúrája magasra tette a lécet, Imrének azonban sikerült kiegyenlített minőséget hoznia.

Lazactatár

Lazactatár

Az édesburgonyából készült krémleves, a házi sonkachipsszel szintén kellemes, valóban házias összhatású fogás volt. Engem a főételként szervírozott csirke supreme mellé felsorakoztatott téli zöldségekből készített kavalkád és a mellé kínált fehérrépakrém vett le a lábamról, bár tisztességes adagot kaptunk, abból több tányérra valót el tudtam volna csipegetni.

Csirke supreme

Csirke supreme

A desszert szép zárása volt a menünek és megint jó betekintést kínált a Hatpöttyös filozófiájába. Bár az összkép egyértelműen a séf keze munkáját dicsérte, a tányérra kerülő brownie az egyik lelkes, autodidakta kollégájuk munkája volt, amely tökéletesen illeszkedett a konyhafőnök elképzeléseihez, és tökéletes alkotóelemévé nemesedett a kész tányérdesszertnek.

Csokoládé mousse és brownie erdei gyümölcsökkel

Csokoládé mousse és brownie erdei gyümölcsökkel

Fehérvár kocsival 50 perc, a város hétköznap és hétvégén is megér egy kirándulást, a Bormustráról nem is beszélve. Ha erre jártok, feltétlen látogassatok el déltájt a Hatpöttyösbe.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.