You are here: Home > Könyvről > Mindent a táplálkozásról

Mindent a táplálkozásról

Az az igazság, hogy mindenhez értünk. A tízmillió szakértő szinte minden figyelemmel kísér és lelkesen védi-osztja azokat az igazságokat, féligazságokat vagy légből kapott álinformációkat, amit a fodrásznál, a kávézóban vagy épp az interneten szerzett. Ennek a harcnak a legnagyobb teret és állandó utánpótlást ad a táplálkozás, ahol naponta derül ki – egy-egy már kardélre hányt – alapanyagról, hogy mégsem káros, naponta születnek új rákmegelőző kedvencek, folyamatosan újabb és újabb életmódváltásokba bújtatott fogyókúrák ütik fel a fejüket. Bizony, ez az a terület, ahol a legnagyobb a káosz és ez az – a focival és számos már klasszikus szakértői területtel ellentétben – ahonnan nem távozhatunk feltartott kézzel, mert bizony a táplálkozás a mi életünkről szól, szó szerint a mi bőrünkre megy.

Éppen ezért forgattam egyre nagyobb és nagyobb elégedettséggel a Libri által megjelentetett Mindent a táplálkozásról kötetet, mert komplexitása, közérthetősége valóban sok mindenre rávilágít, megvéd a szélsőségektől, támpontot ad ebben az örök és ádáz vitában, segít feltenni a helyes kérdéseket és sokat gondosan meg is válaszol.

libri

A közérthetően megírt, de nem lebutított könyv a táplálkozás egészét veszi górcső alá. A folyamatokat, az anyagokat, a mechanizmusokat mind-mind kitárgyalja. Megtaláljuk benne, hogy miért fontos a vízfogyasztás, hogy hogyan süssük a húst, hogy hogyan készül a sajt, mint jelent a glutén, mi is az a gluténérzékenység, hogyan alakul ki az anorexia vagy, hogy mennyivel egészségesebb a sült krumpli, mint a hagyományos chips. A tápanyagtartalom, a vitaminok, a zsírok mibenléte, felhasználása részletes és bölcs megközelítésben válik elvont fogalomból valódi ismeretté.

A kevéssé rózsaszín valóság is terítékre kerül, a mérhetetlen pazarlás, a túl nagy mennyiségű adalékanyag bevitele, a tömegtermeléssel és tömegfogyasztással járó globális problémákat is – finoman ugyan, de – feszegeti a könyv.

A lapokon megjelenő információk jól befogadhatók, a fő sodor mellett található kiegészítő, afféle keretes tartalmak szintén izgalmasak, segítenek még inkább kontextusba helyezni a tárgyalt témát, témakört.

A Mindent a táplálkozásról nem csak a felnőtt olvasók számára izgalmas, hanem kamaszkortól a gyerekeink kezébe is nyugodtan adható, hiszen a tudatos ember nevelésének fontos része, hogy honnan, mit és hogyan szerez be az asztalára. Nem csak egyszeri olvasásra javasolt, érdemes időről-időre átlapozni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.