Marengói csirkemell
Napóleon véletlenül született kedvence most a mi asztalunkra került, igaz, nem teljesen úgy, ahogy a harcmezőn készítették, de ez semmit nem vont le az élvezeti értékéből.
Marengói csirkemell
1 kg csirkemell filé
1/2 kg portobello gomba
1 dl Irsai Olivér vagy más száraz fehérbor
1/2 l passzírozott paradicsompüré
4 ek liszt
2 ek olaj
1 maréknyi fekete magozott olajbogyó
1 csokornyi friss petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
A csirkemell filét nagyobb darabokra vágom, finomlisztben alaposan megforgatom és egy nagyobb, mély (fedhető) serpenyőben kevés olajon körbepirítom.
A megpirult csirkét tálra szedem (a visszamaradt olajat ha kell pótlom egy kicsit), majd egy fej apróra vágott vöröshagymát ledinsztelek rajta, ezután hozzáadom a bort, ezzel felkapom a letapadt finom pörcöket a serpenyő aljáról. A borhoz jön a paradicsomszósz, ebbe belefektetem a csirkedarabokat, hozzáadom a kockára vágott gombát, sózom, borsozom, belenyomom a két gerezd fokhagymát és a serpenyőbe teszem még a petrezselyemcsokor szárát és az apróra vágott olajbogyókat. Fedem, s közepesnél kisebb lángon hagyom pöfögni. Amikor már puha a hús, akkor a petrezselyemszárat kipecázom, s a zöldjét apróra vágom, majd a raguhoz adom. Még egyet kavarok rajta és tálalom.