You are here: Home > Könyvről > Készüljünk a nyárra: Jojo Moyes

Készüljünk a nyárra: Jojo Moyes

jojo2Úgy döntöttem, hogy a következő néhány hétben összeszedem azokat az írókat, akiknek a könyveit előszeretettel forgatom és nyári időszakban biztos kézzel nyúlok egy-egy új regényük után, ha azt szeretném, hogy minőségi szórakoztatásban legyen részem.

Jojo Moyesre egészen véletlenül bukkantam rá, sok-sok évvel ezelőtt. Egy jól eltalált borító és egy kellemesen figyelemfelkeltő (Anglia, kisváros…nálam ezek működnek) fülszöveg után a kosaramban landolt a Tiltott gyümölcs, amit kisebb szünet után ki is olvastam.

A könnyed nyári regény helyett egy kellemes korrajzzal találtam magam szemben, ahol jól adagolt társadalomkritika mellett bőven megfértek a női jojo3sorsok. A sikeres találkozásnak köszönhetően, innentől kezdve ahány új Moyes jelent meg a piacon, annyi jött velem haza. Már nem néztem a borítót, nem olvastam a fülszöveget, csak vettem.

A történelmi ihletésű regényei közül talán az első bizonyult a legkevésbé gyötrelmesnek, a háborúban hátramaradó asszonyok sorsát bemutató Akit elhagytál vagy épp az ausztrál hadifeleségekről szóló Tengernyi szerelem a világháborúk poklát mutatja be, természetesen a női főszereplőkön keresztül.

Moyes nem csak ebben a műfajban alkot, a klasszikus szerelmes regények műfajában is letett a jojo1névjegyét, gondoljunk csak a Mielőtt megismertelek sikereire, amelyben nem kis szerepe volt a tavalyi év folyamán bemutatott adaptációnak. Az Életrevalókkal sok helyütt párhuzamba állítható regény – feltehetőleg kiadói – és rajongói nyomásra született – folytatása, a Miután elmentél volt az első csalódásom Moyes-zel kapcsolatban, valamint a Páros, páratlan című könyvének ívét éreztem túl erőltetettnek, amerikaibbnak a kelleténél.

Ettől eltekintve azt gondolom, hogy Moyes könyvei megérdemlik a figyelmet, s a Balaton partján, medenceszélen, függőágyban vagy épp a tengerparton olvasgatva valódi élményt kínálnak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.