Nyárillatú kenyér
A békási piac mindig tartogat meglepetéseket. A télvégi siralmas kínálat mellett például egy mindenféle egzotikus és alapjáraton kissé macerásan beszerezhető termékeket árusító emberkét is találni a piacon, aki a mangókrémen át, a kimérve árult jázminrizsig elég sok mindent tart. Többek között aszalt paradicsomot, fillérekért.
A múltkori piaci utamon persze egy csomagnyi hazatért velem és a vacsorára készítendő kenyérhez rögvest fel is használtam fél zacskót belőle.
Aszalt paradicsomos kenyér
48 dkg finom liszt
7 g szárított élesztő
1 tk só
2,5 dl meleg víz
4 ek olíva olaj
5 dkg szárított paradicsom
1 marék kukoricaliszt
A finom lisztet, az élesztőt és a sót a kenyérsütő üstjébe borítom, majd hozzáadom az olajat és a vizet, végezetül elindítom a programot. Nagyjából fél óra múlva, amikor újra lelkesen dolgozik a gép a tésztámon, akkor hozzáadom a laskára vágott paradicsomot, s lassacskán előkészítem a sütőt.
A kész tésztát kukoricalisztes deszkára borítom, megkerekítem, majd szépen bevágom és egy olajjal kikent tepsire ültetem. Nagyjából negyed órát hagyom még kelni, aztán a 200 fokra előmelegített, az alján egy tepsi vizet is rejtő sütőbe teszem és szép aranybarnára sütöm. Az utolsó 10-15 percben kiszedem a tepsiből és csal úgy pucéran ültetem a sütőrácsra, hogy a feneke is jól megszínesedjék.
Rácson hagyom kihűlni.