You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Nyárillatú kenyér

Nyárillatú kenyér

A békási piac mindig tartogat meglepetéseket. A télvégi siralmas kínálat mellett például egy mindenféle egzotikus és alapjáraton kissé macerásan beszerezhető termékeket árusító emberkét is találni a piacon, aki a mangókrémen át, a kimérve árult jázminrizsig elég sok mindent tart. Többek között aszalt paradicsomot, fillérekért.

A múltkori piaci utamon persze egy csomagnyi hazatért velem és a vacsorára készítendő kenyérhez rögvest fel is használtam fél zacskót belőle.

Aszalt paradicsomos kenyér

48 dkg finom liszt

7 g szárított élesztő

1 tk só

2,5 dl meleg víz

4 ek olíva olaj

5 dkg szárított paradicsom

1 marék kukoricaliszt

A finom lisztet, az élesztőt és a sót a kenyérsütő üstjébe borítom, majd hozzáadom az olajat és a vizet, végezetül elindítom a programot. Nagyjából fél óra múlva, amikor újra lelkesen dolgozik a gép a tésztámon, akkor hozzáadom a laskára vágott paradicsomot, s lassacskán előkészítem a sütőt.

A kész tésztát kukoricalisztes deszkára borítom, megkerekítem, majd szépen bevágom és egy olajjal kikent tepsire ültetem. Nagyjából negyed órát hagyom még kelni, aztán a 200 fokra előmelegített, az alján egy tepsi vizet is rejtő sütőbe teszem és szép aranybarnára sütöm. Az utolsó 10-15 percben kiszedem a tepsiből és csal úgy pucéran ültetem a sütőrácsra, hogy a feneke is jól megszínesedjék.

Rácson hagyom kihűlni.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.