You are here: Home > Élet dolgai, Termékekről > 7 filmes helyszín, amit feltétlen látnod kell New Yorkban

7 filmes helyszín, amit feltétlen látnod kell New Yorkban

Ha meg kéne neveznem néhány olyan amerikai várost, ahova szívesen elmennék, akkor New York az elsők között szerepelne, s ennek legfőbb oka az izgalmas, sokszínű gasztronómiája és az általam fogyasztott filmekben fellelhető New York-i helyszínek.

Az én hetes bakancslistám így festene:

1. A város tüdejének is nevezett Central Parkban rengeteg filmes helyszínre bukkanhatunk. A karácsonykor menetrendszerűen újratöltődő Reszkessetek Betörők második részének több jelenete is a parkban játszódik, de itt készül a bevándorlási hivatali vizsgára Annie Macdowell és Depardieu is. A Central Park adott otthon a legendás Hair több jelenetének, s Woody Allen is magáénak érzi a parkot, hiszen számtalan filmjében szerepelt, többek között a Hanna és nővéreiben. Még az ízig-vérig angol Doctor Who sorozatban szintén feltűnik a park, a 11. doki kirándul egyet erre, csak sajnos síró angyalokba botlik.

hair
2. Az utóbbi években újra Audrey Hepburn lázban ég a világ, a törékeny szépség egyik legismertebb filmjének címadó jelenetét is olyan helyszínen forgatták, amit könnyedén felkereshetünk. A Breakfast at Tiffany’s azaz az Álom luxuskivitelben boltja az 5. sugárúton található, alkalmas helyszín egy-egy selfie készítésére.


3. A Fifth Avenue azonban nem csak az ott található épületek, boltok miatt érdekes, ha bármilyen filmben céltudatosan áramló tömeget szerettek volna megjeleníteni a rendezők, akkor csak egy kamerát kellett a manhattani főutca fölé függeszteni és máris minden adott volt. A város ütőerének nevezett utcán számtalan filmben énekeltek, táncoltak, s már az 1933-as King Kongban is itt randalírozott a túlméretezett majom.

king
4. Annak ellenére, hogy két évtizedes múlt áll mögötte, a Jóbarátok még mindig kedvelt sorozat, a legnézettebbek között tartják számon, a Nők is oda vannak érte. Bár a legtöbb jelenetet Hollywoodban vették fel, a lakásokhoz köthető ház valóban látható New Yorkban, a Greenwich Village-ben, s itt található a Central Perk-nek otthont adó kávézó is.

friends-central-perk-new-york
5. A világ leghíresebb és legnagyobb vasútállomása hatalmas múlttal rendelkezik. Az 1913-ban épült Grand Central Terminalt is számtalan filmben láthattuk. Vett itt jegyet Gregory Peck, Ingrid Bergmannal karöltve, itt flashmoboztak a Barátság extrákkal című filmben, de a Terry Gilliam jegyezte A halászkirály legendájában is láthatjuk a pályaudvart, ami az Armageddonban egy aszteroidának köszönhetően a földdel válik egyenlővé.

6. A Times Square számtalan világvége- és szerelmes film csúcspontjának szolgált hátteréül, megjavíthatatlan újévi óra, egymásra találó szerelmesek mellett olyan filmklasszikusok is ezt a helyszínt választották, mint a Dustin Hoffman főszereplésével készült 1969-es Éjféli cowboy, az abszolút kultfilmmé lett Taxisofőr. Többek között a 2001-ben készült Vanília égbolt, vagy a 2014-es Birdman egy-egy jelenete is a Times Square-hez köthető.

7. Ellis Island, azaz a kapu, amelyen át elérhetővé válik az amerikai álom szintén sok filmnek nyitó- vagy záró képsorában szerepel. A legismertebbek közé tartozik a Keresztapa, de az idén tavasszal mozikba került Brooklyn esetében is többször szerephez jut ez a helyszín, sőt az ősszel-kora télen érkező – Harry Potter sorozatban illeszkedő – Legendás lények és megfigyelésük című film trailerében is ott az Ellis Island.

brooklyn

Ha ti is szeretnétek felfedezni kedvenc filmjeitek New York-i helyszíneit, akkor ebben nagy segítségetekre lehet a KLM, hiszen a holland légitársaság már 1946 óta, azaz 70 éve köti össze az öreg kontinenst Amerikával, s az Atlanti-óceánon átívelő útvonala még mindig a legnépszerűbbek között van. Talán nem véletlenül.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.