Epres zöldsaláta, fűszeres csirkemellel
Az epret leggyakrabban különféle desszertekbe, gyümölcssalátákba, süteményekbe komponálva fogyasztjuk. Az édes, érett gyümölcsöt azonban zöldségek mellé is adhatjuk, kevert salátákat gazdagíthatunk, ízesíthetünk vele. Az epernek nagyon jó partnere a friss spenót, a rukkola, de szinten bármilyen salátával összeboronálhatjuk. A jégsaláta, frisée saláta, lollo saláta vagy ezek keveréke ideális alapja lehet egy izgalmas epres salátának, amit különféle öntetekkel, fűszerekkel tehetünk még gazdagabbá. Az eperhez jól passzol a borecet, a balzsamecet, a zöld fűszerek közül bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval vagy épp egy kevés tárkonnyal javasolt ízesíteni. Az epersalátához adhatunk sült húst, sonkát, különféle sajtokat is.
Könnyen elkészíthető, nehézségi fok: 1
Négy személy részére
Elkészítés ideje, előkészítéssel együtt 40 perc
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
2 zacskónyi Tokaj vinaigrette
1 nagy fej frisée saláta
8 dkg rukkola saláta
35-50 dkg érett, friss eper
20 dkg fekete áfonya
frissen őrölt fekete bors
só
2 ek olaj
A csirkemellet sózom, borsozom. Egy nagyobb, fedővel rendelkező serpenyőben olajat hevítek, majd a csirkemelleket körbe kifehérítem. Ezt követően a serpenyő alatt a lángot visszaveszem az edényt lefedem, s hagyom, hogy a hús süljön, párolódjon az edényben. A húst időnkét megforgatom, ha párolódás, pirulás helyett gyorsan sülne, akkor kevés vizet öntök alá.
Amíg sül a csirke, addig az epret egy nagyobb szűrőbe borítom, folyóvíz alatt megmosom, majd hagyom, hogy lecsöpögjön róla a felesleges víz. A frisée salátát folyóvíz alatt szintén átmosom, majd salátacentrifugában vagy konyharuhára téve a felesleges víztől megszabadítom. Az epret kicsumázom és negyedekre vágom.
Tálaláskor a leveleire szedett frisée salátát összekeverem a rukkolával, majd hozzáadom a negyedekre vágott epret. A sült csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd a salátára fektetem. A kész tálat áfonyával megszórom és az öntettel dekoratívan meglocsolom.
Ha házilag szeretném elkészíteni az epersalátához passzoló fűszeres vinaigrette mártást, akkor az alábbi alapanyagokra van szükségem:
0,5 dl borecet
1 ek krémes, nem túl csípős dijoni mustár
1 dl olíva olaj
csipetnyi só
frissen őrölt fekete bors
1 mk őrölt koriander mag
1 mk őrölt római kömény
A mustárhoz hozzáadom a sót, a frissen őrült borsot, az őrölt koriander, az őrölt római köményt, valamint borecetet, majd habverővel elkezdem alaposan összedolgozni. Folyamatos kevergetés mellett lassacskán az olíva olajat is a mártáshoz adom, s egészen addig kevergetem, amíg fényes, krémes emulziót nem kapok.
(A recept eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén májusban.)