You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Konyhashow norvég módra: Flying Culinary Circus

Konyhashow norvég módra: Flying Culinary Circus

Ezen a héten nem szűkölködöm kiemelkedő gasztronómiai eseményekben. Amíg zajlott a Bocuse d’Or, addig a nagy esélyes norvégok extra eseménnyel kedveskedtek a szakmának és az impozáns Aria Hotel extra panorámával megáldott High Note SkyBar teraszára repítették a Flying Culinary Circus nevű formációt, amelynek tagjai extrém dolgokat főznek extrém környezetben, s az eddigi vendéglistájukra olyanok mögé kúsztam föl, mint a Black Eyed Peas, Pharrell Williams, az a-ha vagy épp a Guns N ‘Roses.

A még most is szemtelenül fiatal tagokból álló szakácscsapat 2005-ben ismerkedett össze, az addigra már egyéni karrierrel rendelkező fiúk egy fogadáson találták meg a közös hangot, s azóta is együtt járják a világot. A Norvég Nagykövetség által szervezett vacsora azonban nem csak az ő performance-uk volt, az este egyediségét az adta, hogy Ferencz Gábor, a High Note SkyBar Michelin Guide által ajánlott séfje a Flying Culinary Circus tiszteletbeli tagjaként főzött ránk.

Mathias Spieler Bugge_Michael Valborgland_Jørgen Kramprud Arnesen_FCC_Ferencz Gaborral

A csapat tagjai

Flying Culinary Circus séfje4

Avokádókrém, Bazilika, repülő séf

Az Aria hotelben tartott esemény apropója természetesen a Bocuse d’Or volt, a vezérfonala meg a norvég gazdagság egyik alappillére: a lazac. Ennek a matériának a különféle módon elkészített változatait kóstoltuk, de nem holmi előre gyártott flying service keretében, hanem ott, a szemünk láttára készült minden egyes amuse bouche, füstölődött az avokádókrémmel és édesköménnyel kínált lazac, nitrogénben készült a halhoz passzoló pikáns almakrém, kóstolhattuk a norvégok kedvenc uborkás lazacát is, illetve Ferencz Gábor magyaros hangvételű lazackompozícióját, amelyet az újkrumpli és a tejfölhab tett teljessé.

De nem csak lazac vonalon találkozhattunk  magyaros ízekkel, hanem  a kísérőfalatkák közt is felbukkant egy-egy kicsit újraértelmezett, alkotóelemeire bontott, majd újraalkotott fogás, amelyek közül nekem személy szerint a töltött káposzta sushi ízlett, amihez tejföl mousse-t kínáltak.

Aria Hotel Event-023

Készülnek a wasabis-almakrémes lazacfalatok

Szerencsére a desszertről sem feledkeztek meg, a gyömbéres creme brulée és a a rebarbarás és epres sorbet tökéletes zárása volt az estének.

Bár engem meglepett a káposzta sushi, Ferencz Gábortól nem állnak távol az ilyen típusú újítások. Szívesen vállalkozik arra, hogy a magyaros ételek modern megközelítésben tálalja, kreációit egyedi és különleges ízek jellemzik. Az általa képviselt „farm-to-table” vagyis a termelőtől az asztalig irányzat lényege, hogy a környezet- és egészségtudatosság jegyében az alapanyagok többségét közvetlenül a kistermelőktől, ellenőrzött gazdálkodásokból szerzik be. Az áprilistól elérhető menü összeállításakor is ez az elv vezérelte.

High Note SkyBar1_v

Remek társaság, impozáns környezet és még egy kis levezető munka :)

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply