Sült csirkeragu
A tegnapi időjárás valami tragikus volt. A reggeli vásárlás előtt egyik réteg után rángattam a másikat a Nőkre és saját bevallásuk szerint sem érezték soknak a póló/kardigán/pufimellény szerelést, amit még megfejeltünk egy-egy sállal.
Ebben a késő őszi szerelésben lefutottunk vásárolni, majd egy tartalmas, ősziesen hangolt, sütőt igénylő ebédet készítettem.
Sült, paradicsomos csirkeragu
4 csirkecomb
2 fej vöröshagyma
1 ek finomliszt
1 ek olíva olaj
12 dkg bacon
5 db sárgarépa (lehetőleg nem túl vastag)
2 babérlevél
2 dl tejszín
1 csomag petrezselyem
0,7 dl alaplé
30 dkg csiperke gomba
2 tk szárított tárkony
1 dl sűrített paradicsom
A bacont egy serpenyőben ropogósra sütöm. Egy másik edényben egy kevés olíván megdinsztelem a hagymát és a vékony – kisujjnyi – karikára szelt sárgarépát. A gombát lisztes vízben hófehérre mosom, majd a négybe vágom a kalapokat, a törzseket meg karikára szelem. A csirkecombokról lehúzom a bőrt, egy közepes, de nem túl lapos tepsibe fektetem a combokat, rápakolom a gombát.
Egy kisebb edénybe felmelegítem a paradicsompürét, majd egy kanálnyi liszttel besűrítem, habverővel szépen homogénre keverem, hozzáadom az alaplevet, a babérleveleket és a tárkonyt. Lehúzom az edényt, kicsit hagyom hűlni és hozzáadom a tejszínt. Ha kell sózom.
A gombás csirkére ráhalmozom a hagymát, a répát, meg a bacont, majd ráöntöm a paradicsomos, tejszínes öntetet, lefedem alufóliával és az egészet betolom a 180 fokra előmelegített. Úgy egy bő óra után leszedem a fóliát és nagyjából 2 óra sülés után, krumplipürével tálalom.