Paradicsom krémleves
A kényszer nagy úr, a lustaság meg talán meg egy fokkal nagyobb, arról nem is beszélve, hogy milyen találékonnyá teszi az embert. Tegnap, az előző napi maratoni befőzéstől és a hidegfronttól aléltan bármi mást el tudtam volna képzelni, minthogy elmenjek vásárolni.
Az eredeti elképzeléseimnek megfelelően grízes tésztát terveztem másodiknak, elé meg menzai klasszikusként kívánkozott a paradicsomleves. Ám se konzerv, se püré, se sűrítmény nem volt itthon, ellenben friss paradicsom az akadt. Így született egy igazán karakteres, nagyon friss leves.
Paradicsom krémleves
1 kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1/2 rúd fahéj
1 l alaplé
2 fej vöröshagyma
frissen őrölt fekete bors
A hagymákat apróra vágom és egy kevés olíva olajon megdinsztelem. A paradicsomokat forró vízbe merítem, majd meghámozom és negyedbe vágva a hagymához adom. Kevés vízzel felöntöm, hozzáadom a fahéjat és a megpucolt fokhagymagerezdeket.
Amikor megfőtt a paradicsom, akkor botmixerrel krémesítem, alaplével felöntöm. Ha kell sózok rajta egy picit, majd egy kevés frissen őrölt fekete borsot is adok hozzá. Kevés tejszínnel lágyítható.