You are here: Home > Édes élet > Angol konyha klasszikusai: Eton mess

Angol konyha klasszikusai: Eton mess

Ennek a klasszikus angol süteménynek egyszerűen nem lehet ellenállni.  Tejszínhab, eper és habcsók. Egyszerűen elkészíthető tömör gyönyör, amit az eperszezon idején vétek kihagyni.

IMG_4161_v

Eton mess

50 dkg eper

22 dkg finomliszt

10 dkg darált mandula

3 tk házi vaníliás cukor

5 közepes tojás

17 dkg vaj

1 dl tejszín

4 közepes habcsók

17 dkg cukor

1 csomag sütőpor

A lisztet kimérem, hozzáadom a mandulát és a sütőport. A vajat egy forralóba darabolom, ráöntöm a tejszínt és hagyom, hogy közepes láng mellett felolvadjon a vaj. A cukrokat egy keverőtálba kimérem, majd hozzáadom a tojást és alaposan összekeverem, azaz a robotgépet nagyjából 5 percig hagyom járni, amíg a tojásból és a cukorból, lágy, halványsága krém nem lesz.

Amíg kevereg a krém és olvad a vaj, addig a megmosott epret kicsumázom, negyedelem, s egy maréknyit félreteszek belőle. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek. A tojásos krémhez apránként hozzáadom a lisztet, majd az olvasztott vajat. A legvégén pedig az eper nagyját belekeverem a krémbe, s azt a tepsibe borítom.

A végén eltörök a tepsi felett néhány habcsókot, majd a maradék epret is ráhintem, s a 160 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 45 percig sütöm, majd 20 percig hagyom a tepsibe hűlni és utána szeletelem,  tejszínhabot és epret kínálok mellé.

IMG_4139_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.