You are here: Home > Édes élet > Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

Annak idején, amikor még egészen kicsi voltam, apa sokat járt Londonba. A londoni utakat pedig mindig megelőzte az Ág utcai lakást teljes egészében betöltő püspökkenyér illat, mivel a londoni kollegák nagyon megszerették anya süteményeit. Ebből kifolyólag anyag minden egyes út előtt sütött egy püspökkenyeret, amit – miután kihűlt – gondosan becsomagolva apa bőröndjébe tett, s valamiért soha nem érzete úgy, hogy az itthon maradó kettősünk is megérdemelne egy saját süteményt.

De azért ne sajnáljatok annyira, ma már akkor sütök magamnak püspökkenyeret, amikor jólesik. :)

Karácsonyi püspökkenyér

5 db tojás

20 dkg rétesliszt

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg cukor

1 csomag sütőpor

10 dkg vaj

1 dl víz

0,3 dl rum

10 dkg étcsokoládé

10 dkg mazsola

10 dkg dió

A diót és a csokoládét durvára vágom, a mazsolát rumban picit megáztatom, majd lecsepegtetem. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat vajjal és cukrokkal habosra keverem, majd beleteszem a rumot és a vizet, majd a sütőporos liszttel csomómentesen elkeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, ezt óvatosan beleforgatom a masszába.

A diót, a mazsolát és a csokoládét egy evőkanálnyi réteslisztben megforgatom, majd a masszához adom, azzal elkeverem. A masszát kikent, kilisztezett őzgerincbe vagy kuglófformába teszem, és az előmelegített, 190 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.

püspök

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.