You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Török kenyér

Török kenyér

Mióta megnyílt a török pékség, azóta sokszor került asztalunkra a törökök egyik kedvelt kenyérféléje, amelynek megsütésétől csak egy dolog tartott vissza: nem volt itthon nigella mag, azaz feketekömény. Ezt a hiányosságot hétvégén pótoltam, így ma már a törökök ramadankor szokásos kenyerét vacsoráztuk.

IMG_2190_v

Ramadan pide

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

0,5 dl tejföl

1 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz

2,5  dkg friss élesztő

2 csipetnyi só

1 csipetnyi cukor

Extrák:

1 tojás

1 ek búzakorpa

2 ek rétesliszt

2 tk nigella mag

2 tk szezámmag

Az élesztőt elmorzsolom a cukorral, majd miután megfolyósodott, akkor a langyos tejhez adom. A tejhez öntöm a langyos vizet és a tejfölt, majd az egészet elkeverem. A vajat megolvasztom.

A lisztet egy nagyobb edénybe szitálom, sót adok hozzá, majd az élesztős folyadékot  és a vajat hozzáöntöm, s alaposan kidolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent edénybe teszem, tiszta konyharuhával fedem és meleg helyen hagyom, hogy a duplájára keljen.

A megkelt tésztát réteslisztes deszkára borítom, megformázom. A sütőlapátra korpát terítek, majd erre helyezem a tésztát, amit a kezemmel vagy késsel megformázok, majd konyharuhával fedem és hagyom bő fél órát kelni, amíg a sütőben 250 fokra izzik a hőmérséklet. Előtte persze a sütő rácsára helyezem a samottkövemet, a sütő aljába pedig egy vízzel félig teli tepsit teszek.

A megkelt tésztát elhabart tojással lekenem, nigella maggal  és szezámaggal megszórom. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm, majd rácsra helyezem és próbálom magam addig türtőztetni, amíg legalább langyosra hűl.

IMG_2182_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.